ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 75 ΧΡΟΝΩΝ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Μ3fillofakelos protis imeras mtk

Αναμνηστικά από την Επέτειο 75 χρόνων Μάχης της Κρήτης προς διάθεση.

Αναμνηστικά μετάλλια διπλής όψεως, μπρούτζινα 32,50ευρώ και επάργυρα 42,50ευρώ

Φυλλάρακι με 5 γραμματόσημα (10 Μαϊου 2016) 14,00ευρώ

Φάκελος με σφραγίδα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας (10 Μαϊου 2016) 5,00ευρώ

Μάχη της Κρήτης και Φιλοτελισμός

fillo-smaller75 χρόνια πέρασαν από την ηρωική Μάχη της Κρήτης. Την Μάχη που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας. Την Μάχη των Μαχών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης όχι μόνο δεν θα μπορούσε να μην είναι παρόν στις εκδηλώσεις αυτές αλλά και υποχρέωση του ήταν να συμμετέχει ενεργά λαμβάνοντας υπόψη και τα αυξανόμενα εκθέματά του, που κοσμούν την Έκθεση για την Μάχη της Κρήτης.

Περισσότερα...

Σχολικός Διαγωνισμός με αφορμή την επέτειο «75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης»

Σχολικός Διαγωνισμός με αφορμή την επέτειο
«75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης»

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, προγραμματίζεται για 18η συνεχή χρονιά η εκδήλωσή μας «Παιδική Έκφραση και Δημιουργία», ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση των 75 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πιο συγκεκριμένα, για τα παιδιά Νηπιαγωγείων (Προσχολικής ηλικίας) αλλά και για μαθητές Α' & Β Δημοτικού Σχολείου ο διαγωνισμός είναι η δημιουργία ζωγραφιάς με θέμα «τη Μάχη της Κρήτης». Το χαρτί θα πρέπει να έχει μέγεθος Α4, η επιλογή των υλικών είναι ελεύθερη και η εργασία ατομική.
Για τις μεγαλύτερες ηλικίες (Γ', Δ', Ε, Στ' Δημοτικού Σχολείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) ο διαγωνισμός έχει ως θέμα τη δημιουργία «Πρωτοσέλιδου Εφημερίδας εκείνης της εποχής». Οι μαθητές θα πρέπει να αναφέρουν τίτλο εφημερίδας, ημερομηνία του τότε, τις ειδήσεις που θα περιγράφονται αλλά και να δημιουργήσουν φωτογραφικό υλικό είτε ζωγραφίζοντας ή με έτοιμες εικόνες εκείνης της περιόδου. Η εργασία μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική και το μέγεθος του χαρτιού Α3.
Οι καλύτερες εργασίες από όλες τις τάξεις θα βραβευτούν αλλά και θα εκτεθούν κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης «Παιδική Έκφραση και Δημιουργία», η οποία για άλλη μια χρονιά τελεί υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Χανίων Τμήμα Δια βίου μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης.
Τα έργα των παιδιών θα πρέπει να παραδοθούν στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης έως και το Σάββατο 23 Απριλίου 2016.
Περιμένοντας τις δημιουργίες των παιδιών για άλλη μια χρονιά, είμαστε σίγουροι ότι θα δώσουν χαρά σε όλους μας, θα αναδείξουν της αγάπη τους για την Ιστορία του τόπου μας και τους αγώνες των προγόνων μας.
Για περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία του Μουσείου ή στο τηλέφωνο 28210 91875.

Εγκαίνια έκθεσης ναυτικής συλλογής του ναυάρχου Nelson

egainia nelsonΈνα "ταξίδι" στη ναυτική συλλογή του Άγγλου ναυάρχου Horatio Nelson προσφέρει στους επισκέπτες η έκθεση του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη η οποία εγκαινιάσθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και αρκετού κόσμου.

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου κ. Εμμανουήλ Πετράκης «η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για όλους εμάς στο Ναυτικό Μουσείο όσο και για την πόλη μας ιδιαίτερα. Παρουσιάζεται σήμερα στο Μουσείο μας, στους χιλιάδες των επισκεπτών μας Ελλήνων και ξένων αυτή η αξιολογότατη Έκθεση της Ναυτικής Συλλογής του Ναυάρχου Horatio Nelson”, για να συνεχίσει, επισημαίνοντας: «Για το έργο και τη Ναυτοσύνη του Ναυάρχου Nelson θα μάθουμε από τον επίτιμο αρχηγό στόλου αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Μαζαράκη – Αινιάν Π.Ν. παλιό συναγωνιστή και διαχρονικό φίλο».

Ο ίδιος συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του εξήγησε πως προέκυψε η Έκθεση στο Μουσείο καθώς επίσης και για το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, όπου ανήκει αυτή η συλλογή, τονίζοντας ότι « περιλαμβάνει ιδιόγραφες επιστολές του Λόρδου Ναυάρχου Nelson, πολλά προσωπικά του αντικείμενα, δεκάδες εφημερίδες της εποχής, αξιόλογα βιβλία με θέμα το Nelson και τους Ναπολεόντειους Πολέμους, πίνακες, χαρακτικά έργων, επιπλέον μοντέλα διαφόρων τύπων πολεμικών πλοίων από κόκκαλο κατασκευασμένα από Γάλλους αιχμαλώτους των Ναπολεόντειων πολέμων».

Στην ομιλία του για το πλούσιο βιογραφικό του άγγλου ναυάρχου Horatio Nelson ο επίτιμος αρχηγός στόλου αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: « Ο ναύαρχος Nelson αναδείχθηκε από τα επιτεύγματά του κατά την περίοδο των Ναπολεόντειων πολέμων. Σταδιοδρόμησε στο Βρετανικό Ναυτικό το δεύτερο μισό του δέκατου όγδοου και τα πρώτα χρόνια του δεκάτου ενάτου αιώνα. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του απέκτησε φήμη ηγέτη που ενέπνεε τα πληρώματα των πλοίων του. Διέθετε ναυτική αντίληψη και διαπνεόταν από άκρατη επιθετικότητα εναντίον του εχθρού. Η τακτική του στον κατά θάλασσα πόλεμο ήταν το κυνήγι του εχθρικού στόλου και η άμεση επίθεση εναντίον του από την ελάχιστη δυνατή απόσταση, για την επίτευξη της μέγιστης ζημιάς στα αντίπαλα πλοία της γραμμής με ομοβροντίες από απόσταση λίγων μέτρων. Τραυματίστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια ναυμαχιών, χάνοντας το ένα μάτι και το ένα χέρι του. Η πιο γνωστή από τις νίκες του είναι η ναυμαχία του Τραφάλγκαρ, το 1805, κατά την οποία και σκοτώθηκε λίγο πριν τη λήξη της ναυμαχίας, από Γάλλο σκοπευτή».

Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «την εποχή του Nelsona η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, η πρόγνωση του καιρού, το ύψος των κυμάτων και η διεύθυνσή τους, το πόσο κλυδωνίζονταν τα πλοία που ήταν ιστιοφόρα, το πώς καθόριζαν τα στοιχεία της φύσης τα οποία δεν μπορούσε να προβλέψει εύκολα ο άνθρωπος τότε όπως σήμερα, επηρέαζαν με πολύ αποφασιστικό τρόπο την διαδικασία που επιχειρούσαν τα Ναυτικά εκείνης της εποχής» για να συνεχίσει αναφερόμενος στον τόπο που γεννήθηκε και τον χαρακτήρα του λέγοντας: « Ο Horatio Nelson λοιπόν, γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1758 σε μια πολύ μικρή πόλη την Μπέρνχαμ Θορπ και ήταν το 6ο από 11 παιδιά. Ήταν ένας νεαρός ο οποίος χαρακτηριζόταν από πολύ ισχυρή θέληση, ναυτική αντίληψη που απέκτησε από πολύ νωρίς, εφάρμοζε μια μέθοδο διοίκησης που ήταν πολύ χαλαρή δηλαδή βασιζότανε πάνω στην εν στάλαξη του ενιαίου πνεύματος στους κυβερνήτες των πλοίων που διοικούσε ώστε την ώρα της μάχης σε μια εποχή όπου η ανταλλαγή κυμάτων μεταξύ των πλοίων και εντολών ήταν πολύ δύσκολη και ειδικά μετά τις πρώτες στιγμές όπου με τους κανονιοβολισμούς και τον καπνό η ορατότητα σχεδόν μηδενιζόταν γινόταν αδύνατη η επικοινωνία» για να καταλήξει τονίζοντας ότι « ο Νelson, λοιπόν, ήτανε αυτός ο οποίος στον υπέρτατο βαθμό έκανε αυτό το οποίο ονομάζουμε ενιαίο πνεύμα στο Ναυτικό το σημερινό».

Στην συνέχεια προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα στον ομιλητή, στον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχο κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, τον κ. Πάνο Λασκαρίδη και άλλους για ν’ ακολούθησαν τα εγκαίνια της Έκθεσης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον 1ο όροφο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, ένα Μουσείο που κοσμεί από το 1973 την είσοδο του ενετικού φρουρίου Φιρκά φιλοξενώντας εκατοντάδες αξιόλογα εκθέματα και μαζί με αυτά μπορούν να θαυμάζουν όσοι επιθυμούν ένα σημαντικό μέρος των εκθεμάτων από την Έκθεση Ναυτικής Συλλογής του Ναυάρχου Nelson που εγκαινιάσθηκε και θα λειτουργεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Εκ μέρους της αντιπεριφέρειας Χανίων η περιφερειακή σύμβουλος κα Ζαχαρένια Πρωτοπαπαδάκη – Μπελιβάνη υπογράμμισε ότι « το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης μας εντυπωσιάζει και μας χαροποιεί πάντα με τις δράσεις του, δράσεις που αφορούν τόσο στην ναυτική ιστορία της πατρίδας μας, όσο και στη ναυτική ιστορία της ευρύτερης οικογένειας μας, εκείνη της Ευρώπης», ενώ ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας τόνισε ότι: «η ναυτική φυσιογνωμία του Οράτιου Νέλσον φαίνεται να γεφυρώνει το χρόνο, να δείχνει ακόμα δρόμους στη στρατηγική της θάλασσας και στη ναυτική ιστορία της ανθρωπότητας».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο ειδικός συνεργάτης της αντιπεριφέρειας Χανίων κ. Σήφης Μαρκάκης υπογραμμίζοντας ότι «απόψε μια μεγάλη στρατηγική φυσιογνωμία, ένα κεφάλαιο της παγκόσμιας Ναυτικής ιστορίας μας φέρνει εδώ. Ένας ριψοκίνδυνος και συνάμα ευφυής άγγλος ναύαρχος ο Horatio Nelson που άκουγε το τραγούδι της θάλασσας και έζησε μαζί της είναι μια μνήμη αλλά και τόσο ζωντανή αίσθηση μαζί».

Κέιμενο και φωτογραφίες από το Επαρχιακό φώς και τον Γιάννη Η. Κάκανο

 

Σελίδα 1 από 3