Δραστηριότητες 2011

 

Τα νέα του 2011

Κυριότερες εκδηλώσεις κατά το χρόνο που μας πέρασε ήταν :

27-28 Ιανουαρίου 2011: και στα πλαίσια διαχρονικής 16συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιήθηκε στο Ν. ΜΟRΟ για πρώτη φορά η ετήσια Σύνοδος Χρηστών- Μελών του NATO/FORACS.

 

 

 

 

22 Μαρτίου 2011: Συμμετοχή στο πρόγραμμα 17Comminius με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου με ομιλία- παρουσίαση των Φάρων της Ελλάδος- Κρήτης στα παιδιά του Σχολείου- γονείς από τον Πρόεδρο του Μουσείου. Για το αυτό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση- ενημέρωση και παιδιών από χώρες της Ευρώπης τα οποία πραγματοποιούσαν επίσκεψη σε συνεργασία με το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.

 

 

 

29 Μαρτίου 2011: πραγματοποιήθηκε κινηματογράφηση Μουσείου- Νεωρίου18 από το Κορεάτικο κανάλι EBS το οποίο δημιουργεί ένα παγκόσμιο ντοκιμαντέρ με θέμα «Εξερευνώντας τον ανθρώπινο Πολιτισμό. «Exploration the Human Civilization». Έχουν πραγματοποιήσει γυρίσματα στους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, στους οποίους συμπεριέλαβαν εκτός από την Ακρόπολη με το Μουσείο της, Δελφούς- Μυκήνες- Κνωσσό και το Μουσείο μας γνωρίζοντας για τη ποιότητα των μοντέλων- πλοίων μας καθώς και την ύπαρξη του Μινωικού πλοίου. Το ντοκιμαντέρ αυτό θα προβληθεί στη Κορέα- Ιαπωνία- ΗΠΑ και θα αποστείλουν και σε εμάς ένα αντίγραφο για ανάλογη προβολή.

 


15 Μαΐου: (Νεώριο MORO) στα πλαίσια εκδήλωσης εορτασμού της 1970ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης σε συνεργασία με φορείς του τόπου και τα ΕΛΤΑ πραγματοποιήθηκε ομιλία της Δρ. Φιλοσοφίας κ. Λίτσας Χατζοπούλου με θέμα «Πολεμώντας στην Κρήτη τον Μάιο του 1941. Το Χρονικό και η ιστορία μιας απεικόνισης». Έγινε επίσης η επίσημη παρουσίαση του γραμματόσημου που εκδόθηκε από τα ΕΛΤΑ μετά από πρότασή μας καθώς και έκθεση γραμματοσήμων τόσο με θέμα τη Μάχη της Κρήτης όσο και την Κρήτη γενικότερα. Η εκδήλωση αυτή είχε κατά γενική ομολογία τεράστια επιτυχία, το δε γραμματόσημο απεστάλλει σε φίλους του Μουσείου ανά τον κόσμο μαζί με τον φάκελο 1ης ημέρας κυκλοφορίας που είχαμε εκδώσει. Η αποδοχή του από το Φιλοτελικό κοινό ήταν πολύ μεγάλη.

20Επιπρόσθετα, μετά από Πρότασή μας ο ΟΤΕ κυκλοφόρησε τηλεκάρτα που στην εμπρόσθια όψη έχει τον φάκελό μας πρώτης ημέρας κυκλοφορίας που φιλοτέχνησε το Μουσείο μας. Η τηλεκάρτα αυτή έχει μεγάλη συλλεκτική αξία και οι αντίστοιχοι συλλέκτες την απέκτησαν αυθημερόν. Επίσης, στις 15 Μαΐου συμμετείχαμε για μια ακόμη φορά στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων που διοργανώθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά.
-ΦΩΤΟ 21- Την Κυριακή 15 Μαΐου σε συνεργασία με την ΕΑΑΝ Παράρτ. Κρήτης πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφιών στο Παράρτημα με θέμα «Πολεμικά πλοία περιόδου Β' Π. Πολέμου».

 


4-5 Ιουνίου 2011: Συμμετοχή του Ν. Μ. Κρήτης στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στον Αγ. Νικόλαο. Η παρουσίαση του Μουσείου και των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στους επισκέπτες.

17-19 Ιουνίου: Συνδιοργανώθηκε Φιλοτελική Έκθεση στο Νεώριο ΜΟRΟ με τη Φιλοτελική- Πολιτιστική Εταιρεία Χανίων Φάρος, στην οποία συμμετείχαν Φιλοτελιστές από τη Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

2122

27 Ιουνίου 2011: Πραγματοποιήθηκε στο Ν. ΜΟRΟ το Δεύτερο ετήσιο συνέδριο του ΚΕΝΑΠ (Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής).

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου: Πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση για τη συμπλήρωση «100 χρόνων από τη παραλαβή του Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ» στην Ελλάδα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Συνδιοργάνωση Πολεμικό Ναυτικό Ν. Μ. Κρήτης- Αντιπεριφέρεια- Δήμος- Σύλλογος Μον. Υπαλλήλων Ναυστάθμου Κρήτης. Κεντρικός ομιλητής ο Αντιναύαρχος ε.α. Ι. Παλούμπης Π. Ν επίτιμος Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ με θέμα «Αβέρωφ- Κουντουριώτης- Ναυτικά Σύμβολα της Ελληνικότητας του Αιγαίου». Στο χώρο παρουσιάστηκε και έκθεση τόσο με αρχειακό υλικό που διέθεσε η κα Μάντυ Κουντουριώτη και ο κ. Δημ. Ερηνάκης όσο και φωτογραφικό υλικό της εποχής από το αρχειακό υλικό του Μουσείου. Στο πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκαν αναμνηστικά του Θ/Κ Γ. Αβέρωφ στους επίσημους καθώς και στους Επίτιμους Πρόεδρο και Γ. Γραμματέα του Μουσείου μας.

2425

22-30 Οκτωβρίου 2011: Πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο ΜΟRΟ η 12η ετήσια Έκθεση Στατικού Μοντελισμού σε συνεργασία με τον Όμιλο Στατικού Μοντελισμού Ν. Χανίων. Έγινε πρόταση η έκθεση αυτή μετά και τη καθιέρωσή της να γίνει Παγκρήτια.

27

Οι Δωρεές του 2011

Συνεχίστηκαν οι προσφορές νέων εκθεμάτων κυριότερα των οποίων ήταν: 5

  1. Προσωπικά είδη- αρχειακό υλικό του Ναυάρχου Π. Κουντουριώτη. Ευγενική προσφορά της φίλης του Μουσείου κας Μάντυ Κουντουριώτη, τα οποία και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής εκδήλωσης για τα "100 χρόνια Θ/Κ Γ. Αβέρωφ". Τα είδη αυτά θα κοσμήσουν το Μουσείο μας στο χώρο Βαλκανικών Πολέμων.

  2. Συνέχιση διαθέσεων σειρών γραμματοσήμων με παραστάσεις πλοίων από τους κ.κ Πολύκαρπο Αποστολάκη (Μέλος του Δ.Σ) και Κων/νου Κορρέ. Για τη παρουσίαση αυτών των εξαιρετικών σειρών διαμορφώθηκε χώρος και τοποθετήθηκαν ειδικές προθήκες οι οποίες προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

  3. Η Διάθεση από τους παραπάνω αναφερόμενους νέων αξιόλογων σειρών γραμματοσήμων υπερβαίνουν τις 150 με γραμματόσημα «Θαλασσίου Περιβάλλοντος», τα οποία προγραμματίζεται να εκτεθούν στον αντίστοιχο χώρο μετά από ανάλογη προσπάθεια.

  4. Νέα Δωρεά από το Διευθυντή του Μουσείου Αντ/χου Σ. Φαλιέρου του Μοντέλου U.S.S MISSURI (υπογραφή λήξης Β' Π.Π) το οποίο τοποθετήθηκε σε προθήκη και κοσμεί και εμπλουτίζει το χώρο.

  5. Επτά (7) πίνακες ζωγραφικής με πλοία από το φίλο του Μουσείου Καπετάν Γιάννη Γιαπαλάκη, οι οποίοι και θα κοσμήσουν τους χώρους.

 

8 9

Ενημέρωση

ICOM-ICMM

Μετά από 38 έτη λειτουργίας το Μουσείο μας μετά από αίτημά μας και 13υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, έγινε το μήνα Νοέμβριο του 2011 επίσημα μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και μάλιστα μας προτάθηκε η συμμετοχή εκπροσώπων μας σε διεθνείς επιτροπές (υπάρχουν 33). Ήδη προτείναμε η Μουσειοπαιδαγωγός μας να συμμετάσχει σε μια από αυτές.

Έγινε αποδεκτή και εντός των ημερών αναμένεται και η αποδοχή και άλλου Μέλους μας σε άλλη επιτροπή. Επίσης ο Πρόεδρος εκπροσώπησε το Μουσείο στη Γ.Σ του Ελληνικού Τμήματος ICOM στην Αθήνα.

Παράλληλα, έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες δηλαδή έχουν αποσταλεί στην Αμερική τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να γίνουμε και Μέλη στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ναυτικών Μουσείων ICMM.

Αναμένεται εντός των ημερών η σχετική απάντηση και ευελπιστούμε ότι θα είναι και εδώ θετική.

Με τις ενέργειες αυτές το Μουσείο μας εντάσσεται επίσημα στο Παγκόσμιο Χάρτη των Μουσείων και πιστεύουμε ότι είναι ένας επιπλέον λόγος ισχυροποίησης- επιβεβαίωσης όχι μόνο της ύπαρξής μας αλλά και της Διεθνούς αναγνώρισής μας.

end faq