ΕΠΕΤΕΙΟΣ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Σαββατο 8 Δεκεμβρίου 2012 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της πόλης μας, παρουσία Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών, κλήρου και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε πανηγυρική Εκδήλωση για την Επέτειο 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 - 1913, και τις νικηφόρες Ναυμαχίες του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με θέμα « Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912 -1913. Ο Ναυτικός Αγώνας » ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντιναύαρχος Ιωάννης Παλούμπης Π.Ν. ε.α.. Επίσης τιμήθηκαν ο κ. Ιωάννης Μαζαράκης - Αινιάν, Γενικός Γραμματέας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ελλάδος, για τη διαχρονική προσφορά του στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και ο κ. Κώστας Τζωρτζάκης για τη σπουδαία δωρεά του, βενετσιάνικη κληρονομιά, με αρκετό αρχειακό υλικό.

Στη συνέχεια από το Πολεμικό Ναυτικό, διά του Αρχηγού Στόλου Κωνσταντίνου Μαζαράκη - Αινιάν, δωρίθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης το σπαθί Αξιωματικού από τους αγώνες του 1912 - 1913.

Η όμορφη βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα μουσικό ταξίδι από την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού με μαέστρο τον πλωτάρχη (Ε) Γεώργιο Τσιλιμπάρη. Τραγούδησαν η Ευδοκία Μωυσίδου (σοπράνο), ο Θεόδωρος Μπιράκος (βαρύτονος) και ο Σταύρος Σαλαμπασόπουλος (τενόρος).

99η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

021η Δεκεμβρίου 2012.

Παρουσία του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μαϊμαράκη πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά οι ετήσιες εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου της Ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις, που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων ξεκίνησαν το πρωί, με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πομπή προς το Φρούριο Φιρκά, η έπαρση της Σημαίας και οι πρωινές εκδηλώσεις έκλεισαν με πανηγυρική ομιλία του Δημάρχου Χανίων, Εμμ. Σκουλάκη και αμέσως μετά έγινε επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης καθώς και παρουσίαση νέων εκθεμάτων του Μουσείου από την συλλογή Κων/νου Τζωρτζάκη. Η συλλογή αυτή που περιλαμβάνει Αρχειακό υλικό της οικογένειας Τζώρτζη (Βενετικής περιόδου) όπως χάρτες, πάπυροι, διάφορα έγγραφα κλπ.

Περισσότερα...

3ο Ετήσιο Συνέδριο του ΚΕΝΑΠ

f071Τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012 και ώρα 19:30 πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο Μoro (Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής) το "3ο Ετήσιο Συνέδριο του ΚΕΝΑΠ". Στο συνέδριο συμμετείχαν 61 σύνεδροι από 13 κράτη και συγκεκριμένα από Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά, Κατάρ, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία. 

Περισσότερα...

Δημιουργικές εκφράσεις των παιδιών της Ύδρας

paidikos-diagwnismos-gramatosima-ydraΤο Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ύδρας, βράβευσε τα καλλιτεχνικά έργα των μαθητών του νησιού που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό με τίτλο «Δημιουργικές εκφράσεις των παιδιών της Ύδρας» με προσωπικά γραμματόσημα των ΕΛΤΑ. 
Στα πλαίσια της φιλίας των δύο νησιών αλλά και των Μουσείων τους, που έχει αρχίσει έχοντας τις καλύτερες προοπτικές, εκπροσωπήθηκε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης από τον Πρόεδρό του κ. Πετράκη Μανώλη Αρχιπλοίαρχο (Μ) Π.Ν. ε.α. στο όμορφο νησί της Ύδρας. 

Περισσότερα...

Διεθνή Ημέρα Μουσείων

PHOTO-072Τη Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 και ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο Μoro (Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής) με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος των Μουσείων σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς», σε συνεργασία με το Ελληνικό τμήμα ICOM.
Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η προϊσταμένη του Ιστορικού Μουσείου - Αρχείου Υδρας κα Ντίνα Αδαμοπούλου. 

Περισσότερα...

14η Παιδική Έκφραση και Δημιουργία

14-pd-1Tο Σάββατο 19 Μαΐου 2012 και ώρα 18:30 πραγματοποιήθηκε στο Νεώριο Μoro (Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής) η «14η Παιδική Έκφραση και Δημιουργία» η ετήσια εκδήλωση των παιδιών που παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου μας και παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων (18 Μαΐου 2012). 

Περισσότερα...

Γνωρίζω την πόλη μου

Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2012 και ώρα 11.00 θα πραγματοποιηθεί ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΝΜΚστο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης για πρώτη φορά μια νέα δράση με τίτλο «Γνωρίζω τη πόλη μου- ξενάγηση & γνωριμία με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης » σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων.
Η εν λόγω δράση θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο, έως το τέλος Απριλίου 2012, ενώ η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους.

Σκοπός του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης είναι να γνωρίσουν οι κάτοικοι αλλά κα οι επισκέπτες των Χανίων τη ναυτική ιστορία του τόπου μας, τις ναυτικές μας παραδόσεις, καθώς και να αγαπήσουν το θαλάσσιο στοιχείο ως πηγή ζωής και εθνικού μεγαλείου.