ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ Π.Ν.

Μια καταπληκτική συναυλία, ένα μουσικό ταξίδι που μας οδήγησε όλους σε χρόνους αναμνήσεων και μας γέμισε υπερηφάνεια για το εξαιρετικό έργο της μουσικής του ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού μας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας.
Το μελωδικό αυτό πρόγραμμα με το οποίο έκλεισε η βραδιά για τον επίσημο εορτασμό επετείου των «100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα» και τον εορτασμό των «40 χρόνων λειτουργίας Ναυτικού Μουσείου» θα παραμείνει για καιρό στην μνήμη όλου αυτού του κόσμου που πλημύρισε το Πνευματικό Κέντρο.
Η τιμητική πλακέτα που πρόσφορε ο Αρχηγός κ. Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης προς το Μουσείο μας σε συνδυασμό με την ευγενική διάθεση της Μουσικής του Πολεμικού Ναυτικού για την πραγματοποίηση της λαμπρής αυτής εκδήλωσης μας τιμά ιδιαίτερα και ειδικότερα αυτή την περίοδο εορτασμών και μας δίνει πολύ δύναμη και κουράγιο για την δύσκολή προσπάθεια που καταβάλλουμε για την ανάπτυξη του αλλά και την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και την διάδοση της ιστορίας του ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού.

 

40 ΧΝΜ02 40 ΧΝΜΚ0140 ΧΝΜΚ03

Δημιουργία γραμματοσήμων και ένταξή τους στα ιστορικά γεγονότα του έτους 2013

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης που για 40 συναπτά χρόνια από την ίδρυση του, αποτέλεσε κτιριακά αναπόσπαστο κομμάτι του Φρουρίου Φιρκά και με βαρύ συναίσθημα της ευθύνης που διακατέχει τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του για την διατήρηση της Πολιτισμικής κληρονομιάς και της Ναυτικής παράδοσης του τόπου μας δεν θα ήταν δυνατόν να μην συμμετέχει τουλάχιστον ενεργά στις εκδηλώσεις αυτές.
Για τους λόγους αυτούς και γνωρίζοντας την άριστη φιλοτελική σχέση που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με τα ΕΛΤΑ, έγκαιρα πρότεινε τη δημιουργία γραμματοσήμων και ένταξή τους στα ιστορικά γεγονότα του έτους 2013 .
H πρότασή αυτή προς τιμήν όχι μόνο έγινε αποδεκτή αλλά και χρησιμοποίησαν και υλικό από το Μουσείο μας. Έτσι λοιπόν, παρουσιάστηκαν την 2α Δεκεμβρίου 2013 ( μία ημέρα μετά την Ένωση λόγω αργίας των ταχυδρομικών καταστημάτων της χώρας μας) δύο εξαιρετικά γραμματόσημα. Το ένα παρουσιάζει έναν ανέκδοτο χάρτη του Μουσείου μας από τη δωρεά του κ. Κώστα Τζωρτζάκη, την Κρήτη του Clouverius 1676 με τιμή 0,72€ και το άλλο μια ζωγραφική του Φρουρίου του Φιρκά και την Ελληνική Σημαία να κυματίζει στο πυργίσκο με τιμή 1,00€ παρμένη από φωτογραφία του αρχείου μας που έχει διαθέσει ο φωτογράφος κ. Φάνης Μανουσάκης.
Τα δύο αυτά εξαιρετικά γραμματόσημα αποτελούν μέρος της φιλοτελικής σειράς των ΕΛΤΑ «ΕΘΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 1913 ΜΕΡΟΣ Γ'»stamps

-100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

  

ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013-11-22

« 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης με το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και το Ιστορικό Εθνικό Μουσείο στα πλαίσια εορτασμού « 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα» συνδιοργάνωσαν  μια λαμπρή εκδήλωση την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18:30 στον καταπληκτικό χώρο συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάσθηκε η επανέκδοση του Ποιήματος του Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη «Κρητικοπούλα» (Συνέκδοση Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και Ναυτικό Μουσείο Κρήτης)καθώς και προβλήθηκε το Δραματοποιημένο Ντοκιμαντέρ «1866» του Φώτη Κωνσταντινίδη. 

Το βιβλίο παρουσίασαν με ιδιαίτερο γλαφυρό τρόπο οι γνωστοί ηθοποιοί κ. Γρηγόρης Βαλτινός, κ. Μιχάλης Αεράκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕΚρήτης) και ο Προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κ. Κων/νος Φουρναράκης.

Χαιρετισμούς απεύθυναν στο εκλεκτό ακροατήριο ο Γεν. Γραμματέας του Ιστορικού Εθνικού Μουσείου κ. Ιωάννης Κ. Μαζαράκης – Αινιάν και ο Πρόεδρος του Ν. Μ. Κρήτης Εμμ. Πετράκης Αρχιπλοίαρχος (Μ) Π.Ν. ε.α. Ο κ. Μαζαράκης προσέφερε εκ μέρους του Ι.Ε.Μουσείου μια Σημαία αντίγραφο της Σημαίας που υψώθηκε στον Φιρκά την 1η Δεκεμβρίου 1913 και ο κ. Πετράκης εκ μέρους του Ν.Μ.Κρήτης μια ελαιογραφία από το έργο της Φλωρεντίνης Καλούτση (από την συλλογή Γ. Καλούτση) αναπαράσταση της Ύψωσης της Ελληνικής Σημαίας την 1η Δεκεμβρίου 1913.   

Τόσο η παρουσίαση του βιβλίου όσο και η προβολή του Ντοκιμαντέρ καθήλωσαν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους οι οποίοι χειροκροτούσαν συνεχώς.

Την εκδήλωση παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο η κ. Ντίνα Αδαμοπούλου Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου- Μουσείου Ύδρας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης ο οποίος με θερμά λόγια για την εκδήλωση αντάλλαξε αναμνηστικά με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, ο Αρχηγός Ναυτικού Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης Π.Ν.  μαζί με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Π.Λίτσα Π.Ν., ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Α. Θεοδωσίου Π.Ν., ο Υποναύαρχος Γ. Γιακουμάκης Υποδιοικητής ΣΕΘΑ, ο Διοικητής Υπηρεσίας Φάρων Αρχιπλοίαρχος (Μ) Κ. Μανωλιουδάκης Π.Ν. μαζί  με τους επιτελείς  τους, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Σλοβανίας κ. PeterMichalkoο οποίος έλαβε τον λόγο και ομίλησε με θερμά λόγια στα Ελληνικό, ο κ. Λέανδρος  Ρακιντζής Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, η Ακαδημαϊκός κ. Χρύσα Ματλέζου, ο κ. Γ. Βαρδινογιάννης, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος Σπ. Περβαινάς  Π.Ν. με το Δ.Σ. της Ενώσεως, ο κ. Γ. Τρουλινός Γ. Διευθυντής INTRACOM, ο Πρόεδρος του Ν.Μ.Ελλάδος κ. Αν. Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη, ο Ειδικός Σύμβουλος Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ κ. Μ. Κωνσταντίνης, ο κ. Κ. Τσικνάκης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Εκπρόσωποι λοιπών Στρατιωτικών Αρχών, Πρόεδροι – Μέλη Κρητικών Σωματίων, πληθώρα Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, μεγάλη μερίδα απογόνων οικογένειας Γιάνναρη, καθώς και της οικογένειας του Χορηγού κ. Γιάννη Πλατσιδάκη.

Στην είσοδο διετήθετο το βιβλίο «Κρητικοπούλα» από γνωστό βιβλιοπωλείο των Αθηνών.

Η εκδήλωση κατά γενική ομολογία των παρισταμένων ήταν ένας Ύμνος για την Κρήτη τα πάθη των Κρητών μέχρι την πολυπόθητη Ένωση και τον Αγώνα του Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη. Έγιναν δε αρκετές προτάσεις στους συνδιοργανωτές για επανάληψη της εκδήλωσης και σε άλλες πόλεις και χώρους της Ελλάδας.

Η προσπάθεια των δυο Πολιτιστικών Φορέων του τόπου μας (Ιστορικό Αρχείο και Ναυτικό Μουσείο Κρήτης) για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής στην Αθήνα μόνο θετικά αποτελέσματα επέφεραν στον τρόπο λειτουργίας τους και στην προσπάθεια διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου μας .

αφισα τελικο 2013

DSC00272

 DSC00296

DSC00298

DSC00299

DSC00297

DSC00310

DSC00304

DSC00305

ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ 2013

Ειδικός επετειακός αναμνηστικός φάκελος
Ναυτικού Μουσείου Κρήτης
Στα πλαίσια συμπληρώσεως 40 χρόνων λειτουργίας του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και της ιδιαίτερης σχέσης με τον Φιλοτελισμό, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 εκδόθηκε ένας εξαιρετικός ειδικός επετειακός αναμνηστικός φάκελος με σφραγίδα κυκλοφορίας από τα ΕΛΤΑ Α.Ε. (διαστάσεις 18Χ9,5).
Η σφραγίδα αυτή χρησιμοποιήθηκε στα ΕΛΤΑ για σφράγιση αναμνηστικών φακέλων Φιλοτελιστών και όχι μόνο, με ιδιαίτερη επιτυχία.
Ο Φάκελος αυτός και η αναμνηστική σφραγίδα που προσέφεραν τα ΕΛΤΑ προς το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την έμπρακτη συμπαράσταση των ΕΛΤΑ προς το Μουσείο μας και ιδιαίτερα της Διευθύντριας και του προσωπικού των ΕΛΤΑ Χανίων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.
Η διαχρονική αυτή στήριξη μας γεμίζει χαρά και δύναμη για να συνεχίσουμε το δύσκολο Φιλοτελικό έργο. Προετοιμαζόμαστε δε για μια πανηγυρική παρουσίαση των Επετειακών γραμματοσήμων για τα «100 χρόνια ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα» την 1η Δεκεμβρίου 1913 παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Καρόλου Παπούλια.

Εμμ. Πετράκης, Πρόεδρος Ν. Μ. Κρήτης
Αρχιπλοίαρχος (Μ) Π.Ν. ε.α.

ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ 40 ΧΡΟΝΙΙΑ ΝΜΚ-1 copy

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ (ΚΕΝΑΠ)

SAM 0811 copySAM 0812 copy

 

Το Ν.Μ .Κρήτης εορτάζοντας 40 χρόνια έργου στην Ναυτική Ιστορία και Παράδοση του τόπου μας με ιδιαίτερη χαρά υποδέχεται κάθε φορά τα στελέχη και φίλους του Πολεμικού Ναυτικού στους χώρους μας. Πρωταρχικός σκοπός μας η διατήρηση – διάδοση της Ένδοξης Ναυτικής Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Για τους λόγους αυτούς για άλλη μια φορά υποδεθήκαμε στο Μουσείο μας το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 σπουδαστές από το Ετήσιο Σχολείο Επιχειρησιακής Ναυτικής Ορολογίας (Maritime Operational Terminology Course) στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 13 βαθμοφόροι προερχόμενοι από την Τυνησία, Ουκρανία, Ιορδανία, Αλγερία Μαυροβούνιο, Αίγυπτο, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ)

.SAM 0815SAM 0817

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Π0ΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ( ΕΗΠΚ 2013)

m 1024


Οι ΕΗΠΚ θεσπίστηκαν επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 1994 έως το 2000, τη διεθνή γραμματεία συντονισμού είχε το ίδρυμα roi Baudouin στις Βρυξέλλες, ενώ από το 2001 αντικαταστάθηκε από το Centro National da Cultura στην Πορτογαλία.
Η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1994. Κάθε συμμετέχουσα χώρα έχει το δικό της συντονιστικό φορέα. Το 2002 συμμετείχαν 47 περιοχές της Ευρώπης, όλες δηλαδή οι χώρες - μέλη της ΕυρωπαΪκής Σύμβασης Πολιτισμού. Το σκεπτικό του προγράμματος συνοψίζεται στο σύνθημα "Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά", δηλαδή στην αναζήτηση της συλλογικής μας μνήμης ως Ευρωπαίοι πολίτες μέσα από την προβολή των ιδιαιτεροτήτων κάθε λαού.
Ο σκοπός του προγράμματος υλοποιείται με τη συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας σε πολιτιστικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με το παρελθόν,τη γνωριμία και την εξοικείωση με το Άλλο, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανώσεων εθελοντών.
Οι ΕΗΠΚ είναι αφιερωμένες στα μνημεία και τη συντήρησή τους και φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ανοίγουν τις πόρτες τους μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Συναυλίες, γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, έντυπα, προβολές ταινιών, αναπαραστάσεις δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία με τρόπους πιο άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς.
Για την Ελλάδα ως χρόνος των ΕΗΠΚ ορίζεται το τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Ως τόπος ορίζονται μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, κατά προτίμηση αυτά που είναι κλειστά στο κοινό.


Με ένα προεδρικό διάταγμα του 1996, το ΥΠΠΟ επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας το σαββατοκύριακο του εορτασμού. Η Παρασκευή δε, είναι αφιερωμένη στο σχολικό κοινό.

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχει στο φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (27-28-29 Σεπτεμβρίου 2013).

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη την Παρασκευή 27 , το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

αφίσσα

27 Σεπτεμβρίου 2013. Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970, σε μία προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου και της συμβολής του τουρισμού στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της διεθνούς κοινότητας.

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Δημοτική Πινακοθήκη συμμετείχε για πρώτη φορά σε αυτό τον εορτασμό με ελεύθερη είσοδο τόσο στο χώρο του Μουσείου όσο και στο Νεώριο (Moro) Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής, η δε επισκεψημότητα του κόσμου (Ξένων και Ελλήνων) ήταν άκρως ικανοποιητική.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΦΑΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

DSC 0113DSC 0126DSC 0464 copyDSC 0190DSC 0289DSC 0218DSC 0185

Με απόλυτη επιτυχία εγκαινιάσθηκε το Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013 και ώρα 8.30 μμ., η έκθεση «Φάροι του Κόσμου» η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στα πλαίσια των «Κουντουριωτείων 2013».
Η εντυπωσιακή βραδιά των εγκαινίων ξεκίνησε με την εισήγηση της Διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας κ. Κωνσταντίνας Αδαμοπούλου, η οποία καλωσόρισε τους καλεσμένους και συντόνισε τις εισηγήσεις των ομιλητών.
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι χαιρετισμοί: του Δημάρχου Ύδρας κ. Άγγελου Κοτρώνη ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές και ιδιαίτερα τον Συλλέκτη και Φιλοτελιστή Κωνσταντίνο Κορρέ για την μοναδική και πολύτιμη συλλογή του και του Αρχιπλοιάρχου Π.Ν. ε.α. και Προέδρου του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης κ. Εμμανουήλ Πετράκη, ο οποίος εκθειάζοντας τον συνεχή και ενεργό ρόλο του ΙΑΜΥ σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό και την αγαστή συνεργασία του σε όλους τους τομείς με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, πρότεινε την αδελφοποίηση όλων των Ναυτικών Μουσείων της Ελλάδας.
Στην συνέχεια ο συλλέκτης κ. Κορρές σε ομιλία του παρουσίασε την συλλογή του, δίνοντας πληροφορίες για το πώς την απέκτησε και την εμπλούτισε, προβάλλοντας ταυτόχρονα στην οθόνη δείγματα γραμματοσήμων Φάρων. Τέλος ο Διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων, Αρχιπλοίαρχος (Μ) Π.Ν. κ. Κωνσταντίνος Μανωλιουδάκης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην σημαντικότητα ύπαρξης των φάρων και στην πολύτιμη συνεισφορά της Υπηρεσίας Φάρων για την διατήρησή των πέτρινων Φάρων της χώρας μας.
Η βραδιά έκλεισε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων ανάμεσα στα δύο Μουσεία, τον Δήμο Ύδρας, το Πολεμικό Ναυτικό, τον εκπρόσωπο των ΕΛΤΑ, τον κ. Κων/νο Κορρέ και με ξενάγηση στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση όπου, εκτός των άλλων, την παράσταση «έκλεψαν» τέσσερεις εντυπωσιακοί πίνακες του συλλέκτη, φτιαγμένοι από χιλιάδες κομματάκια γραμματοσήμων. Η όμορφη βραδιά έκλεισε με ένα εξαιρετικό κέρασμα όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πλούσια Κρητικά εδέσματα.


Τις πιο θερμές ευχαριστίες μας για τα Μέλη και φίλους του Μουσείου μας που μας ακολούθησαν με αγάπη στο ταξίδι αναζήτησης αναλαμπών των Φάρων και συμμετείχαν στην προσπάθεια μας συνδιοργάνωσης μιας λαμπρής Εκδήλωσης.


Η έκθεση «Φάροι του Κόσμου» θα διαρκέσει έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Ώρες επισκέψεων 9.00 – 4.00 και 7.30 – 9.30.

 afisa 1invitation A4 - Αντίγραφο 2 copy

Επίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας

IMG 0882IMG 0934IMG 0943IMG 0908

Την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2013 ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος Δημ. Ελευσινιώτης στα πλαίσια Επίσκεψης - Ενημέρωσης Στρατιωτικών Μονάδων Περιοχής, είχαμε την τιμή να τον υποδεχτούμε μαζί με τον Διευθυντή του γραφείου του Αντιναύαρχο Ιωάννη Κωσταντινίδη Π.Ν. ε.α.και να τους ξεναγήσουμε στους χώρους μας.

Η παρουσία στο Μουσείο μας καθώς και οι εντυπώσεις τους στο βιβλίο επισκεπτών μας γεμίζουν χαρά και δύναμη για να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας για την διατήρηση και διάδοση της Ναυτικής Ιστορίας και κληρονομιάς του τόπου μας.

15η Παιδική Έκφραση και Δημιουργία

P4246012P4246030P4246049P4246061P4246041P4246017

15η Έκφραση και Δημιουργία

Το Μουσείο μας για 15η συνεχή χρονιά διοργάνωσε με επιτυχία την Παιδική Έκφραση και Δημιουργία την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα έχουν ξεκινήσει το 1999 αλλά ακόμα και σήμερα με την αγάπη των ίδιων των παιδιών, των δασκάλων αλλά και των γονιών γεμίζουμε με δύναμη και θέληση ώστε να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες.
Για μια ακόμη χρονιά είχαμε την χαρά να έχουμε μαζί μας στην εκδήλωση: το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χανιών και τη Β' τάξη με τους δασκάλους τους κ. Ιωάννη Δρακάκη, κ. Ελένη Ιορδανίδου και τη γυμνάστρια του σχολείου κ. Μυλωνοπούλου Νάνσυ αλλά και το 2ο Ολοήμερο Οικολογικό Νηπιαγωγείο Χανίων με την κ. Κατσιφαράκη Θηρεσία. Τους ευχαριστούμε πολύ για την άριστη συνεργασία που έχουμε και θα θέλαμε να συνεχίσουμε έτσι.
Επίσης, φέτος για πρώτη φορά είχαμε δίπλα μας το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουρνιών, το τμήμα Στ2 και την δασκάλα κ. Κίτσου Γιώτα, όπως επίσης και τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωροπούλου με την Ε' τάξη και τη δασκάλα τους κ. Γυπαράκη Στέλλα. Εξαιρετική ήταν και η χορωδία τους με τη μουσικό κ. Χαλεβελάκη Γεωργία και με φιλική συμμετοχή των αδερφών Παντερμάκη τους οποίους ευχαριστούμε. Αισθανόμαστε ότι και με αυτά τα σχολεία θα έχουμε στενούς δεσμούς στο μέλλον, μιας και κάνουμε μια πολύ καλή αρχή με τις δασκάλες να έχουν πολύ όρεξη και θέληση να προσφέρουν το καλύτερο τόσο στους μαθητές τους όσο και σε όλους εμάς.
Επιπλέον, είχαμε τη χαρά και φέτος να διοργανώσουμε διαγωνισμό, αυτή τη φορά κατασκευής μακέτας με θέμα «100 χρόνια ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα», στον οποίο συμμετείχαν το Ιδιωτικό Σχολείο Ναυστάθμου, το Δημοτικό Σχολείο Τσικαλαριών και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, με τις δημιουργίες των παιδιών να ξεπερνούν ακόμα και τις δικές μας προσδοκίες, σε ένα διαγωνισμό που μπορούμε να πούμε ότι ήταν αρκετά απαιτητικός . Επίσης, μια ξεχωριστή μακέτα μας ήρθε από το 36ο Νηπιαγωγείο Χανίων για τη μάχη της Κρήτης με αφορμή ένα «project» που έκαναν από την αρχή του χρόνου.
Τέλος, θα θέλαμε να τον κ. Πολύκαρπο Αποστολάκη, μέλος του Δ.Σ που δώρισε πολλά γραμματόσημα για τα παιδιά, τα ΕΛΤΑ που παραμένουν δίπλα μας για μια ακόμη φορά, αλλά και όλους όσους βοήθησαν στη πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Γνωρίζω & Σέβομαι την πόλη μου

 002

Πολύ μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών: στο πρόγραμμα 'Γνωρίζω & Σέβομαι την πόλη μου' του Δήμου Χανίων
Με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών κάθε ηλικίας συνεχίστηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου, το πρόγραμμα που οργανώνει και υλοποιεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Χανίων, με τίτλο "Γνωρίζω και σέβομαι την πόλη μου'' και το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν ξεναγήσεις σε σημεία ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε συνεργασία με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του πολιτισμού και τουρισμού.

Το πρόγραμμα της Κυριακής 24 Μαρτίου, περιελάμβανε ξενάγηση από τον Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Μ. Πετράκη, στον Αιγυπτιακό Φάρο των Χανίων και στη Μόνιμη έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής – Μινωικό Πλοίο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες πολίτες «μυήθηκαν» στα μυστικά του Φάρου – του σήματος κατατεθέν των Χανίων – και θαύμασαν από κοντά το Μινωικό πλοίο, το κυριότερο έκθεμα του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης το οποίο συνιστά μέσο προβολής του Κρητικού πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων. Το παρών στην ξενάγηση έδωσε από τη Δημοτική Αρχή έδωσε ο Αντιδήμαρχος Παλιάς Πόλης κ. Ν. Ξυνίδης.
Κάθε Κυριακή πρωί (ώρα 11.00) και μια Ξενάγηση!
Το πρόγραμμα "Γνωρίζω και σέβομαι την πόλη μου'' του Δήμου Χανίων θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή έως το τέλος Μαΐου 2013 με ώρα έναρξης της κάθε ξενάγησης στις 11.00 το πρωί. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν για όλους, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιοτική παροχή της υπηρεσίας ξενάγησης. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τρείς (3) ξεναγήσεις ενώ έως και το Μάιο θα πραγματοποιηθούν άλλες οκτώ (8) με το αναλυτικό πρόγραμμα των ξεναγήσεων να έχει ως εξής:
Μάρτιος 2013
• 31/03/2013: Ξενάγηση στην "Παλαιά Πόλη των Χανίων" (από τους ξεναγούς των Χανίων / Σημείο Συνάντησης – Αφετηρία: Πλατεία Δημοτικής Αγοράς)
Απρίλιος 2013
• 07/04/2013: Ξενάγηση στην "Παλαιά Πόλη των Χανίων" (από τους ξεναγούς των Χανίων / Σημείο Συνάντησης – Αφετηρία: Πλατεία Δημοτικής Αγοράς)
• 14/04/2013: Ξενάγηση στο "Βυζαντινό Μουσείο και Δυτικές οχυρώσεις Χανίων" (από τον κ. Μιχάλη Ανδριανάκη / Σημείο Συνάντησης: Πλατεία Τάλω – Παλαιό Λιμάνι)
• 21/04/2013: Ξενάγηση στην "Αρχαία Απτέρα" (από την Αρχαιολόγο κα. Βάνα Νινιού- Κινδέλη / Σημείο Συνάντησης: Κεντρική Πλατεία Απτέρας )
• 28/04/2013: Ξενάγηση "Φάρος Χανίων & Μόνιμη έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής – Μινωικό Πλοίο'' (από τον Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης κ. Μανώλη Πετράκη / Σημείο Συνάντησης: Νεώριο του Μόρο – Ενετικό Λιμάνι)
Μάϊος 2013
• 12/05/2013: Ξενάγηση στο "Ναυτικό Μουσείο Κρήτης" (από τον Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου κ. Μανώλη Πετράκη / Σημείο Συνάντησης: Ναυτικό Μουσείο Κρήτης)
• 19/05/2013: Ξενάγηση στα "Αρχιτεκτονικά Μνημεία των Χανίων" (από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Χανίων / Σημείο Συνάντησης – Αφετηρία: Πλατεία Δημοτικής Αγοράς)
• 26/05/2013: Ξενάγηση στο "Μουσείο Τυπογραφίας" (από την υπεύθυνη του Μουσείου κα. Έλια Κουμή / 10:30 π.μ Αναχώρηση Λεωφορείου από την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, )
Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Χανίων, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρα 10:00 -13:00, στο τηλέφωνο: 28213 41666 ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

1 2 

Την 9η Μαρτίου 2013 Μέλη της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Παραρτήματος Κρήτης (ΕΑΑΝ) επισκέφτηκαν το Μουσείου μας και ξεναγήθηκαν στους χώρους του.

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και χαρούμενοι και πιστεύουμε ότι καταφέραμε να δείξουμε τους χώρους μας αλλά και τον τρόπο που όλοι μαζί εργαζόμαστε για την ανάπτυξη του.
Επίσης έγινε διεξοδική συζήτηση καθώς και παρουσίαση των ιστορικών εκθεμάτων της Ναυτικής παράδοσης του ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού και της Ναυτικής Ιστορίας του τόπου μας.
Ευελπιστούμε στο δύσκολο αυτό έργο που επιτελούμε θα είναι διαχρονικά δίπλα μας όπως μέχρι τώρα.