ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ "ΗΓΕΤΕΣ"

24 Νοεμβρίου 2014
Συμμετοχή σε εκδήλωση – παρουσίαση της νέας εκδοτικής σειρά «ΗΓΕΤΕΣ» και συγκεκριμένα για τον τόμο που αναφέρεται στον Ελευθέριο Βενιζέλο την οποία διοργάνωσε η Εφημερίδα «Καθημερινή» και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, συμμετοχή και του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΚΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (2)

«Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» 04 Δεκεμβρίου 2014 έως 31 Μαρτίου 2015

b 4243 greco gr

Για πρώτη φορά μία έκθεση επιχειρεί να ερμηνεύσει τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο με βάση το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον που καθόρισε κυρίαρχες καλλιτεχνικές του επιλογές. Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες.

Η πρώτη παρουσιάζει τη σημασία της Κρήτης για τη Βενετία τον 16ο αιώνα και χαρτογραφεί την κοινωνική, ιδεολογική και οικονομική διάρθρωση του νησιού, με εργαλείο τη σχέση πόλης-υπαίθρου.

Η δεύτερη εξετάζει τα καλλιτεχνικά φαινόμενα του ιδιαίτερου αστικού, κοσμοπολίτικου περιβάλλοντος των Κρητικών πόλεων, δίνοντας έμφαση στο πώς οι Κρητικοί ζωγράφοι επιχείρησαν να συνδυάσουν τη βυζαντινή με τη δυτική παράδοση.

Η τελευταία ενότητα δομεί μία ερμηνεία για την κρητική περίοδο του Θεοτοκόπουλου, με βασικό εργαλείο την υφολογική εξέταση των έργων του και τη σύγκρισή τους με άλλα κρητικά έργα. Ποιοι ήταν τελικά οι λόγοι που οδήγησαν τον Θεοτοκόπουλο να αναχωρήσει για τη Βενετία το Φθινόπωρο του 1567 ή την Άνοιξη του 1568

Διάθεση εκθεμάτων για την περιοδική έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco», στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αφιερώματος για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του El Greco.
Η περιοδική έκθεση του ΒΧΜ, με τίτλο «Τέχνη και κοινωνία στην Κρήτη στα χρόνια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» –η οποία θα διαρκέσει έως και τον Μάρτιο του 2015 έχει ως στόχο να παρουσιάσει στο κοινό το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η καλλιτεχνική φυσιογνωμία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην Κρήτη, πριν την αναχώρησή του για τη Βενετία. Η έκθεση, ακολουθώντας τις σύγχρονες μουσειολογικές αρχές,αναπτύσσεται σπονδυλωτά, με βασικούς άξονες ποικίλες εκφάνσεις της κοινωνίας και της τέχνης κατά το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα.
Το Μουσείο μας συμμετέχει με προσωρινό δανεισμό της Μακέτας Ενετικών Νεωρίων και με το μοντέλο Βενετσιάνικου πολεμικού πλοίου, γαλέρα Καπιτάνα (12ος-18ος αι.)

ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ & ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 15ος - 19ος ΑΙΩΝΑΣ

17 έως και 19 Οκτωβρίου 2014

 

 imgsizeΣυμμετοχή  στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Περιήγησης και Χαρτογράφησης του Ελληνικού χώρου το οποίο διοργανώθηκε από το ίδρυμα SylviasIoannoufoundation στο Μουσείο Κυκλαδικής με θέμα «ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ & ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ  15ΟΣ – 19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ»

Κύριος και βασικός στόχος του Συνεδρίου ήταν να διερευνηθούν εκ νέου οι ιστορικές διαστάσεις ενός φαινομένου που επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο έως τα τέλη του 19ου αιώνα, επανεξετάζεται λεπτομερώς, γνωρίζοντας όμως ότι το φαινόμενο αυτό εξακολουθεί να ακμάζει μέχρι και τις ημέρες μας.ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ & ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 15ΟΣ – 19ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο

Από 17 έως και 19 Οκτωβρίου 2014 διοργανώθηκε το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Περιήγησης και Χαρτογράφησης του Ελληνικού χώρου το οποίο διοργανώθηκε από το Sylvias Ioannou foundation στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι) με πολύ μεγάλη επιτυχία. Για μια ακόμη φορά παρόντες και εκπρόσωποι του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης οι οποίοι κούρσεψαν τις γνώσεις και τις απόψεις των εκλεκτών ομιλητών.
Κύριος και βασικός στόχος του Συνεδρίου ήταν να διερευνηθούν εκ νέου οι ιστορικές διαστάσεις ενός φαινομένου επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο έως τα τέλη του 19ου αιώνα, επανεξετάζεται λεπτομερώς, γνωρίζοντας όμως ότι το φαινόμενο αυτό εξακολουθεί να ακμάζει μέχρι και τις ημέρες μας.
Οι προσεγγίσεις των ομιλητών κάλυψαν τις παρακάτω ενότητες:
- Τόποι της πειρατείας
- Κλίμακα και Είδος επιδρομών σε εμπορικά πλοία
- Πολιτική και Νομιμότητα
- Πειρατεία και Κράτος
- Απεικονίσεις της Πειρατείας
- Πειρατεία. Παρελθόν και Παρόν
Η Οργανωτική Επιτροπή ήταν η κα Σύλβια Ιωάννου Πρόεδρος και Ιδρύτρια του Ιδρύματος και η κα Άρτεμις Σκούταρη Διευθύντρια του Ιδρύματος.
Η ευχάριστη έκπληξη – γνωριμία για εμάς ήταν η γνωριμία μας με τον διακεκριμένο επιστήμονα συντοπίτη μας καθηγητή κ. Νικόλαο Χρ. Σταμπολίδη Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ο οποίος όχι μόνο χαιρέτισε την εναρκτήρια Συνεδρία πραγματοποιώντας μια ιστορική αναδρομή στην πειρατεία από την αρχαιότητα μέχρι και τις ημέρες μας καθηλώνοντάς μας με το μεστό του λόγο αλλά και αποδέχτηκε στη συνέχεια την πρότασή μας για τη συμμετοχή του σε μια εκδήλωση στα Χανιά μας ως κεντρικός ομιλητής παρουσιάζοντας με γλαφυρό τρόπο το θέμα αυτό.
Αξιόλογα μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας πάνω από τριάντα (30) αν ενθυμούμαι καλώς ανέπτυξαν τις θέσεις τους που αφορούν τη πειρατεία και έθεσαν υπό δοκιμασία και εδραιωμένες αντίστοιχα.

 

Ιστιοφόρα που σχηματίζουν μια νεκροκεφαλή μια έξυπνη ιδέα για την επίσημη αφίσα του συνεδρίου. Νεκροκεφαλή το σήμα κατατεθέν των πειρατών.

 

Ρεσάλτο λοιπόν στα ταραγμένα νερά της Ανατολικής Μεσογείου το Μεσαίωνα που πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι Έλληνες.
Στις συνεδρίες που παρακολουθήσαμε παρουσιάσθηκαν με γλαφυρό τρόπο ενδεικτικά οι παρακάτω παρουσιάσεις
- Τόποι πειρατείας: Χαρτογραφώντας της πειρατεία στην πρώιμη νεότερη Μεσόγειο μέσω αφηγήσεων αιχμαλωσίας (Eda Ozel)
Με την ανακάλυψη της Τύνιδας το 1574 οι Οθωμανοί κατοχύρωσαν μερικό έλεγχο και σχέσεις αμοιβαίας εξάρτησης με τις Βορειοαφρικανικές περιοχές της Τύνιδας, της Αλγερίας και της Τρίπολης, τριών δηλαδή ιστορικά ενεργών πειρατικών βάσεων στη Μεσόγειο.
Η παρουσίαση βασίστηκε σε επισκόπηση αφηγήσεων γραμμένων από τους Μουσουλμάνους αιχμαλώτους στη Βόρειο Αφρική, προκειμένου να συγκροτηθεί ένας χάρτης των πειρατικών αναμετρήσεων στη Μεσόγειο από το 1574 έως το 1650.
- Πειρατές στα χρόνια της Επανάστασης: Τα πρόσωπα της πειρατείας και η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών (Δ. Δημητρόπουλος).
Αντικείμενο της ανακοίνωσης αποτέλεσε η πειρατική δράση που αναπτύχθηκε από Έλληνες κυρίως πειρατές στα χρόνια της Επανάστασης του 1821.
Εξετάσθηκαν επίσης οι επιπτώσεις της πειρατείας στη ζωή των κατοίκων των παράκτιων οικισμών, οι προσπάθειες ελέγχου της κατάστασης από την κεντρική διοίκηση, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, αλλά και η εμπλοκή των ντόπιων με το πειρατικό φαινόμενο, μέσω της συμμετοχής τους στο εμπόριο λειών ή και της άμεσης συμμετοχής τους στα πληρώματα πλοίων που ασκούν πειρατεία. Το όριο ανάμεσα στην παρανομία και την νομιμότητα ή εναλλαγή ρόλων και οι επιπτώσεις της πειρατείας ως μιας δράσης που καταστρέφει ή αντιθέτως αναζωογονεί την τοπική οικονομία.
- Καταδρομή και εμπόριο σκλάβων στις Κυκλάδες στα τέλη του 17ου αιώνα (Γ. Κουτζακιώτης)
Οι διαρκείς Βενετό- Οθωμανικοί πόλεμοι του 17ου αιώνα (1645- 1669), (1684-1699) είχαν μετατρέψει τις Κυκλάδες σε "no man's Land" με τον χαρακτηρισμό του Ben. J. Slot. Η εκεί δράση των Χριστιανών Καταδρομέων εναντίον εμπορικών πλοίων είχε αποκτήσει με τον καιρό μια κανονικότητα, η οποία ευνόησε την ανάπτυξη ενός ολόκληρου κύκλου οικονομικών δραστηριοτήτων που επέτρεπε με τη σειρά του την άμεση χρηματοδότηση και αυτοτροφοδοσία των καταδρομέων. Το εμπόριο σκλάβων αποτελούσε σημαντικό τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που είχε αναπτυχθεί τότε στις Κυκλάδες. Με βασικό τεκμηριωτικό υλικό τις σχετικές πράξεις του Γαλλικού προξενικού αρχείου Μήλου και Κιμώλου διερευνήθηκε ο μηχανισμός λειτουργίας του συγκεκριμένου εμπορίου καθώς και οι Μεσογειακές συνάφειές του.
- Πειρατεία και νόμος στην Οθωμανική Μεσόγειο του 17ου αιώνα (Joshua M. White)
Η ανακοίνωση ερευνά τις προσπάθειες της Οθωμανικής κεντρικής κυβέρνησης στην Istanbul (Κωνσταντινούπολη) να ρυθμίσει τις δραστηριότητες των κουρσάρων που προέρχονται από τα αιωνίως ανυπάκουα λιμάνια της Αλγερίας, της Τύνιδας και της Τρίπολης, όπως επίσης και να ορίσει σε τι συνίστατο μια νομικά επιτρεπτή καταδρομή. Από τα τέλη του15ου αιώνα και μετά, τα διπλωματικά εργαλεία που ρύθμιζαν τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ Οθωμανών και Βενετών, οι αχτιναμέδες, συμπεριλάμβαναν ρήτρες που απαγόρευαν την πειρατεία και τον εξανδραποδισμό των υπηκόων των δύο πλευρών. Παρόμοια άρθρα ενσωματώθηκαν στους αχτιναμέδες που υπεγράφησαν κατόπιν με τη Γαλλία, την Αγγλία και τις Κάτω Χώρες. Ήδη τον 17ο αιώνα, ωστόσο, οι κατ' όνομα υπήκοοι του Σουλτάνου στη Βόρειο Αφρική συχνά καταπατούσαν αυτές τις προβλέψεις, με Τυνήσιους και Αλγερινούς κουρσάρους να επιτίθενται τακτικά σε Βενετικά πλοία και να κάνουν καταδρομές στις Βενετικές ακτές κατά παράβαση των συνθηκών και παρά τις ενστάσεις των Οθωμανών ανωτέρων υπαλλήλων στην Κωνσταντινούπολη
- Πειρατές, καταδρομείς εμπορικών πλοίων και ουδέτεροι: Ναυτιλιακή βία κι διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο, 1770- 1830 (Will Smiley)
Mεταξύ 1770 και 1830, ναυτικοί επιδρομείς κατέστησαν το Αιγαίο περιοχή σταδιακά αυξανόμενης επικινδυνότητας. Ωστόσο, οι επιδρομείς αυτοί δεν ήταν πάντοτε πειρατές. Συχνά είχαν στην κατοχή τους έγγραφα από κυβερνήσεις που τους αδειοδοτούσαν να προβαίνουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ήταν νόμιμοι καταδρομείς εμπορικών πλοίων. Οποιοδήποτε και αν ήταν το νομικό τους καθεστώς και υπό οποιαδήποτε σημαία και αν έπλεαν, οι επιδρομείς αυτοί ήταν Μαλτέζοι, Έλληνες Οθωμανοί υπήκοοι, ή ακόμη και Βρετανοί. Συχνά αδειοδοτούνταν από τους Ρώσους, κατά τους πολέμους τους εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Από τη δεκαετία του 1820, όμως, εμφανίστηκε ένας νέος χορηγός: το ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος. Η ανακοίνωση υποστηρίζει ότι οι νομικοί ελιγμοί αυτού του είδους συνέβαλαν στη διαμόρφωση των ιδεών γύρω από τη ναυτιλιακή νομοθεσία στο Αιγαίο και πέρα από αυτό.
Τα εν λόγω μη κρατικά δίκτυα οδήγησαν σε σειρά νομικών συζητήσεων που φωτίζουν το μεταβαλλόμενο πλαίσιο του ναυτιλιακού και διεθνούς δικαίου. Αρχικά, αυτές οι δημόσιες συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ποια δικαιώματα είχαν τα εμπόλεμα και ουδέτερα κράτη επί ατόμων και ιδιοκτησιών. Ευρύτερα, ωστόσο, περιστρέφονταν γύρω από το ποιος μπορούσε να ορίσει και να εξασκήσει αυτά τα δικαιώματα. Παρατίθενται οι Οθωμανικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα στο πλαίσιο των σύγχρονων παγκόσμιων συζητήσεων σχετικά με την εθνική κυριαρχία, τη νομιμότητα και τα δικαιώματα των εμπόλεμων, όπως εκδηλώνονται στον Ατλαντικό κόσμο με τις συμμαχίες της Ένοπλης Ουδετερότητας του 1780 και του 1800, τη Συνθήκη των Παρισίων του 1856, και τις υποθέσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Rose εναντίον Himley (1808) και Prize (1863). Αναδεικνύονται έτσι κρυμμένες Οθωμανικές και Ελληνικές πτυχές μιας παγκόσμιας υπόθεσης σχετικά με τη ναυτιλιακή βία, δείχνοντας πώς οι νομικές συζητήσεις για τα ιδιαίτερα δικαιώματα και καθήκοντα ατόμων και κρατών έγιναν πεδίο ευρύτερων προβληματισμών ως προς τη νομιμότητα , την εθνική κυριαρχία και τη σημασία του ανεξάρτητου κράτους σε μια περίοδο που η αυτοκρατορία άλλαζε μορφή και ανέτελλε το εθνικό κράτος.
- Κούρσος στα όρια των οικονομικών και εθνικών συμφερόντων: Εμπόριο και διπλωματία στην Ανατολική Μεσόγειο στα μέσα του 18ου αιώνα (Βασίλης Κ. Γούναρης)
Η ανακοίνωση επιχειρηματολογεί πως η νομιμότητα και η αποτελεσματικότητα των Βρετανών κουρσάρων στην Ανατολική Μεσόγειο στα μέσα του 18ου αιώνα (1740-1763) καθοριζόταν από πολιτικές διεργασίες που υπερέβαιναν τα όρια της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας. Μετά τη σύντομη παρουσίαση τεσσάρων ιστοριών κουρσάρων , που αφορούν σε άτομα διαφορετικής προέλευσης, ακολουθεί μια ανάλυση του Οθωμανικού, Γαλλικού και Βρετανικού παράγοντα , που αναδεικνύει τα σύνθετα ζητήματα που καθόριζαν τα εθνικά και ιδιωτικά συμφέροντα στο Αρχιπέλαγος κατά τις εμπόλεμες περιόδους. Καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν σημαντικός εμπορικός εταίρος και επιθυμητός, ενδεχομένως, σύμμαχος τόσο για τους Βρετανούς όσο και για τους Γάλλους, οι κουρσάροι του Βρετανικού στέμματος παγιδεύτηκαν ανάμεσα στα συγκρουόμενα συμφέροντα της Levant Company, τη διφορούμενη στάση των διπλωματών και τις δικές του αντιλήψεις περί εθνικού πολέμου.
- Εικόνες της πειρατείας στην Οθωμανική λογοτεχνία, 16ος – 18ος αιώνας. (Μαρίνος Σαρηγιάννης)
Όντας ένα από τα κυρίαρχα φαινόμενα της ναυτικής ζωής στην Μεσόγειο, η πειρατεία δεν μπορούσε παρά να αφήσει τα ίχνη της και στην Οθωμανική λογοτεχνία. Ιδιαίτερα η λαϊκή λογοτεχνία του 17ου και 18ου αιώνα, αλλά και πολλά έργα περισσότερο λόγιου προσανατολισμού, περιέχουν αρκετές αναφορές σε πειρατές και κουρσάρους , τόσο ως ήρωες και πρωταγωνιστές όσο και ως αντιπάλους και κυνηγούς των ηρώων. Στην ανακοίνωση αυτή εξετάζονται κείμενα όπως μια πειρατική νουβέλα από τα τέλη του 17ου αιώνα, διάφορες περιπετειώδεις ιστορίες των Οθωμανών παραμυθάδων (μεντάχ) του 18ου αιώνα, αλλά και λογιότερα κείμενα του 16ου και 17ου αιώνα σχετικά με τους πειρατές και την αντιμετώπισή τους.
Μετά τις αποσπασματικές επιμέρους παρουσιάσεις μέρους των συνολικών παρουσιάσεων των ομιλητών θέλουμε να δώσουμε το πληθωρικό ενδιαφέρον του συνεδρίου, τα θετικότατα σχόλια και επιμέρους γνώσεις που αποκτήσαμε. Ενδιαφέροντα θέματα, άγνωστα για τους πολλούς τα οποία είναι άξια να αναδειχτούν. Ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε μια αξιόλογη εκδήλωση όπως και προαναφέραμε με τον συντοπίτη μας καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Νικόλαο Σταμπολίδη για να μπορέσουμε όλοι εμείς εδώ να γευτούμε τον οίστρο των γνώσεων του και να απολαύσουμε την ομιλία του που θα έχει σαν κύριο θέμα «Την πειρατεία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Παράλληλα, αναμένουμε και τα επίσημα πρακτικά από το συνέδριο για ανάλογη προβολή.
Απερίγραπτες θετικές εντυπώσεις από το εξαιρετικό συνέδριο που είχαμε τη τιμή να συμμετέχουμε. Τιμή για την πατρίδα μας θερμά Συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

 

Το ίδρυμα «Σύλβια Ιωάννου»
Το 2009 δημιουργήθηκε το "Sylvia Ioannou Foundation" με κύριο σκοπό να τεθεί η συλλογή του στη διάθεση ιστορικών, ερευνητών, επιστημόνων γενικότερα, αλλά και συλλεκτών, σε όλο τον κόσμο.
Στα τέλη της δεκαετίας του '70 η κ. Σύλβια Ιωάννου αδερφή του πλοιοκτήτη Δάκη Ιωάννου ξεκίνησε μια συλλογή χειρόγραφων και σπάνιων βιβλίων για την Κύπρο, με στόχο τη διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου. Έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 2.000 βιβλία, μια εξαιρετική συλλογή περιηγητικών κειμένων από τον 15ο αιώνα έως σήμερα, καθώς και περισσότερους από 600 αυθεντικούς χάρτες της Κύπρου και της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής του Μεσαίωνα . Το έτος 2010 πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο συνέδριό της με θέμα «Η Κύπρος στο σταυροδρόμι των πολιτισμών, περιήγηση και χαρτογράφηση»

 

Εμμανουήλ Ι. Πετράκης
Πρόεδρος Ν.Μ.Κρήτης
Αρχιπλοίαρχος (Μ) Π.Ν. ε.α.

 

 

ΕΝΑ ΜΕΛΩΔΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ Π.Ν.

ΑΦΙΣΑπρογραμμαπρογραμμα 2

 
 
 

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2014Τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που συμβάλλουν στη δημιουργία δεσμών μεταξύ επισκεπτών, γενεών και πολιτισμών σε όλο τον κόσμο. Ενώ λειτουργούν στο παρόν, προστατεύουν και προβάλλουν τα τεκμήρια του παρελθόντος. Αποτελούν συνδετικούς κρίκους που παρέχουν τη δυνατότητα στις σύγχρονες και στις μελλοντικές γενεές να κατανοήσουν καλύτερα την καταγωγή και την ιστορία τους.

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης είχε τη χαρά να συμμετέχει για μια ακόμα χρονιά στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 αντίστοιχα, με προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το θέμα είναι «Οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν» και εμείς συμπληρώνοντας 10 χρόνια από την Ανακατασκευή του Ομοιώματος ενός Αντιπροσωπευτικού Μινωικού σκάφους, επικεντρωθήκαμε σε αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 17 Μαΐου 2014 και ώρα 19:00 -21:00 πραγματοποιήθηκε Ειδικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Νεώριο ΜΟRO (Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής) με θέμα «10 χρόνια Μινωικό πλοίο» στο οποίο συμμετείχαν παιδιά Δημοτικών σχολείων διάρκειας 1 ώρας Δωρεάν. Το πρόγραμμα διεξήχθη και την Κυριακή 18 Μαΐου 2014 στις 10:00-12:00 στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων Ελλάδος.

ΤοΝαυτικό Μουσείο Κρήτης στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων Ελλάδος.

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης έχει την χαρά να συμμετέχει με εκπροσώπους από το Δ. Σ στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων με το ειδικό θέμα: «Πλοία μνημεία της Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης και Μουσειακή πραγματικότητα». Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος και το πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Γεώργιος Αβέρωφ». Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Μαΐου 2014 στο Ν.Μ.Ελλάδος και στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Γεώργιος Αβέρωφ».

Οι θεματικές ενότητες οι οποίες θα αναπτυχθούν στο Συνέδριο από τους ομιλητές θα είναι:

1. Θεσμικό πλαίσιο για το χαρακτηρισμό πλοίων ως μνημείων.
2. Ζητήματα συντήρησης των χαρακτηρισμένων πλοίων μνημείων.
3. Ελληνικά πλοία που μετατράπηκαν σε πλωτά Μουσεία.
4. Πολιτιστική διαχείριση και αξιοποίηση πλοίων μνημείων από ιδιώτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
5. Ελληνικά Ναυτικά Μουσεία και πλοία μνημεία ως υπαίθρια εκθέματά τους.
Παράλληλα, προγραμματίζονται ξεναγήσεις των συμμετεχόντων στα πλωτά Ναυτικά Μουσεία «Γεώργιος Αβέρωφ», «Βέλος», «Νεράιδα» και «Ελλάς Λίμπερτυ».
Προσκεκλημένοι στο Συνέδριο είναι εκπρόσωποι των Ναυτικών Μουσείων της χώρας, κρατικών φορέων αλλά και επιστήμονες από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Την 8 -9 -10 Μαΐου 2014 έλαβε χώρα στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και στο Π.Ν.Μ. «Γεώργιος Αβέρωφ» το Θ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των Ναυτικών Μουσείων της χώρας παράλληλα με επιστημονικό συνέδριο που είχε ως ειδική θεματική :

«Πλοία Μνημεία της ελληνικής ναυτικής παράδοσης και Μουσειακή πραγματικότητα»Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και το Π.Ν.Μ. «Γεώργιος Αβέρωφ» το δε θέμα της επιστημονικής ημερίδας επελέγη και λόγω της φύσεως του συνδιοργανωτή φορέα.

Στο επίσημο δείπνο το βράδυ της Πέμπτης 8ης Μαΐου στο κατάλληλα διαμορφωθέν Ναυτικό Μουσείο χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης εκ μέρους του συνδιοργανωτή φορέα και η Πρόεδρος του ΝΜΕ κα. Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη. Παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους το δείπνο ο ΥΦΕΘΑ κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Τραγάκης και οι Βουλευτές Πειραιά κ. Τάσος Νεράτζης και κα. Μαρία Ρεπούση.

Το πρωί της Παρασκευής παρέστησαν και χαιρέτησαν την έναρξη των εργασιών  του Συνεδρίου o Υφυπουργός ΕΘ. Α. κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο εκπρόσωπος του ΓΕΝ Υποναύαρχος κ. Νικ. Τσούνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χρήστος Πάλλης, ο Βουλευτής Πειραιά κ. Δρίτσας, ο εκπρόσωπος Δημοτικής Κίνησης Πειραιά κ. Π.  Κόκκαλης, η προϊσταμένη ΔΙΝΕΠΟΚ κα. Βιργινία Ματσέλη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών κ. Νίκος Καβαλιέρος και η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος ICOM κα. Τέτη Χατζηνικολάου.

Στην επιστημονική ημερίδα κλήθηκαν και παρουσίασαν εισηγήσεις οι : 

 • Γιάννης Δρίνης Δρ. Λαογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

        «Δημόσιες πολιτικές για την προστασία και την ανάδειξη της

      παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής τέχνης. Απολογισμός και προοπτικές»

 • Κώστας Δαμιανίδης Δρ. Ιστορίας της Ναυπηγικής.

  «Πλοία μνημεία. Ζητήματα διάσωσης, συντήρησης και αποκατάστασης»

 • Πάνος Λασκαρίδης Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη.

  «Η ναυτική συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη»

 • Παναγιώτης Τριπόντικας Πλωτάρχης ΠΝ Δ/ντής Π.Ν.Μ. «Αβέρωφ»

  «Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» και μουσειακή πραγματικότητα»

 • Αικατερίνη Χαριτάτου – Δρακοπούλου. Πρόεδρος του Ν.Μ. Αιγαίου.

  «Τα πλοία μουσεία «Θαλής ο Μιλήσιος» και Πέραμα «Ευαγγελίστρια» του Ν.Μ. Αιγαίου»

 • Αθηνά Σπανάκη Υπεύθυνη Ιστορικού Αρχείου Ιωάννη Σ. Λάτση

  «Νεράϊδα ένα πλωτό μουσείο του κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση».

 • Δρ. Αγγελική Σίμωσι Προϊσταμένη Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

  «Τα μουσεία του βυθού – Νέοι στόχοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων».

 • Νίκος Βλαβιανός εκπρόσωπος της Ελλάδος στην European Maritime Heritage. «Η χάρτα της Βαρκελώνης. Η Ευρωπαϊκή εμπειρία και η Ελληνική πραγματικότητα»

 • Νίκος Ρηγινός. «Το Πέραμα ¨Φανερωμένη». Διδάγματα από τη διάσωση και αποκατάσταση ενός πλοίου μνημείου». 

  Το απόγευμα η συνεδρίαση επαναλήφθηκε στο Π.Ν.Μ. Αβέρωφ και οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στα πλωτά μουσεία «Γ. Αβέρωφ», «Βέλος», ¨Ευγένιος Ευγενίδης», «Θαλής ο Μιλήσιος», «Ευαγγελίστρια», την Τρήρη «Ολυμπιάς» και τη «Νεράϊδα». 

  Στην απογευματινή συνεδρίαση παρουσιάστηκε από τους παρόντες εκπροσώπους των Ναυτικών Μουσείων το έργο της τετραετίας που είχε μεσολαβήσει από τη διεξαγωγή του Η΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων τον Αύγουστο του 2010. 

  Έλαβαν το λόγο και παρουσίασαν : 

 • Ναυτικό Μουσείο Γαλαξειδίου. η κα. Ροδούλα Σταθάκη Επιστημονική Σύμβουλος και η κα. Χρυσαφούλα Τσώνου.

 • Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Ο Πρόεδρος Μανώλης Πετράκης Αρχιπλοίαρχος ΠΝ (εα).

 • Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας. Η Διευθύντρια κα Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου.

 • Ναυτικό Μουσείο Χίου. Κα Άννα Σιταρά Επιμελήτρια.

 • Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου. Ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Τριανταφύλλου και ο κ. Νικόλαος Βλαχόπουλος (τ. Πρόεδρος).

 • ‘Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος». Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. (ΝΠΙΔ) Ο Γεν. Διευθυντής Υποναύαρχος Λ.Σ. (εα) Σταύρος Μιχαηλίδης

 • Ναυτιλιακό Μουσείο Καρδαμύλων Χίου. Υπεύθυνη κα Φωτεινή Ξυλά-Φαφαλιού  

  Στην επομένη συνεδρίαση το πρωί του Σαββάτου 10ης Μαΐου συνέχισε η παρουσίαση των πεπραγμένων των Μουσείων ως ακολούθως :

 • Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης Περάματος. Πρόεδρος Δρ, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

 • Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών. Υπεύθυνη κα. Ελένη Αχλιόπα.

 • Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου. Υπεύθυνος κ. Ιωάννης Ασπροποταμίτης.

 • Ναυτικό Μουσείο Καβάλας. Μέλος του Δ.Σ. Ελευθέριος Παπαγιαννάκης.

 • Ναυτικό Μουσείο Θήρας. Πρόεδρος κα. Νικολέτα Νομικού

 • Ινστιτούτο Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης. Πρόεδρος κ. Χάρης Τζάλας

  «Οι ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες της ελληνικής αποστολής στην Αλεξάνδρεια» 

 • Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου. Εκπρόσωπος κα Ματρώνη Κτιστού και επιστημονικός υπεύθυνος Δρ. Κώστας Δαμιανίδης.

 • Ίδρυμα Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης. Πρόεδρος Αντιναύαρχος ΠΝ (εα) Κυριάκος Κυριακίδης.

 • Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος. Πρόεδρος κα Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη. 

  Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση από τον κ. Ευάγγελο Κούζιλο, στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Ελλάς Λίμπερτυ». 

  Στις εισηγήσεις της επιστημονικής ημερίδας επισημάνθηκε η κατεπείγουσα ανάγκη διάσωσης τόσο των ξύλινων παραδοσιακών πλοίων – μνημείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, όσο και της άυλης ξυλοναυπηγικής παράδοσης που συρρικνώνεται δραματικά. Συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν με επείγοντα χαρακτήρα είναι οι ακόλουθες:  

 1. Υποβολή πρότασης εγγραφής της Ξυλοναυπηγικής στον κατάλογο στοιχείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO) που χρειάζονται προστασία και άμεση θεσμική υποστήριξη.

 2. Διάσωση και κυρίως έμπρακτη προστασία των ξύλινων παραδοσιακών πλοίων – μνημείων που υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα.

 3. Προώθηση της δημιουργίας δομών εκπαίδευσης και μαθητείας νέων ξυλοναυπηγών, με στόχο τη διάσωση και ποιοτική βελτίωση της τέχνης.

 4. Δημιουργία μητρώου ξύλινων παραδοσιακών πλοίων με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία και εργαστηρίων, όπου θα εξασκείται η παραδοσιακή ξυλοναυπηγική, με σκοπό την καταγραφή του συνολικού δυναμικού και την ενθάρρυνση ορθών πρακτικών.

 5. Εφαρμογή της Χάρτας της Βαρκελώνης για τη συντήρηση και αποκατάσταση των εν ενεργεία παραδοσιακών σκαφών και εγγραφή της Ελλάδας ως Εθνικού Μέλους στο European Maritime Heritage.

 6. Συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής για τη διάσωση και την υποστήριξη, με κάθε τρόπο, των ξύλινων παραδοσιακών πλοίων – μνημείων και της άυλης ξυλοναυπηγικής παράδοσης. Εντός του μηνός Ιουνίου θα συγκληθεί υπό του ΝΜΕ σύσκεψη για τον καθορισμό των μελών της επιτροπής.  

  Οι παρουσιάσεις των Ναυτικών Μουσείων συνέτειναν σε ορισμένα συμπεράσματα τα οποία παρατίθενται συνοπτικά :     

       1.   Η Σύνοδος των Προέδρων των Ναυτικών Μουσείων συμπαρίσταται στο      Ναυτικό Μουσείο Καβάλας και συνηγορεί προς τη Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές με σκοπό την παραχώρηση κατάλληλου χώρου για τη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας. 

 1.  Από το Ίδρυμα Άλσους Ναυτικής Παράδοσης προτάθηκε η επίσημη ή έστω και ανεπίσημη συνάντηση των Ναυτικών Μουσείων σε συχνότερα της διετίας χρονικά διαστήματα, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών.

 2.  Τα Ναυτικά Μουσεία δημιουργήθηκαν και εξακολουθούν να συγκροτούνται με ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση ειδικής πολιτικής από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 3.  Τα περιφερειακά Ναυτικά Μουσεία υπέχουν θέση κεντρικών πολιτιστικών φορέων στις κοινωνίες των επαρχιών και με τις ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνουν παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της τοπικής κοινωνικής ζωής.

 4. Σχεδόν όλα τα Ν. Μ. εκτελούν στους χώρους τους εκπαιδευτικά προγράμματα και εθίζουν τη νεολαία της κατώτερης ή μέσης εκπαιδευτικής βαθμίδας στα θέματα της θάλασσας, ενώ παράλληλα καλλιεργούν πνεύμα αγάπης προς το υγρό στοιχείο. Η λειτουργία αυτή σε μια ναυτική χώρα όπως η Ελλάδα θεωρείται απαραίτητη και πολύ ουσιαστική.

 5. Αποτελεί γεγονός αποδεδειγμένο ότι η παρουσία των Ν. Μ. στους διάφορους τόπους αποτελεί πόλο έλξης τουριστικής κίνησης, όπως άλλωστε και οι λοιποί πολιτιστικοί φορείς.

 6. Μόνοι για τις τρεις ανωτέρω λειτουργίες υπ’ αριθ. 4, 5 και 6 θα έπρεπε να ενθαρρύνεται η παρουσία των Ν. Μ. και να δημιουργηθεί πλαίσιο αρχών που να διέπει την ίδρυση και τη λειτουργία τους.

 7. Η εντύπωση που αποκομίζεται από την εν γένει αντιμετώπιση των Ν. Μ. είναι σαν η Πολιτεία να αγνοεί την ύπαρξή τους με στόχο να απεκδύεται των ευθυνών κατεύθυνσης και στήριξής των.

 8. Εάν όμως όλα αυτά συμβαίνουν με τα περιφερειακά Ν. Μ. που αναδεικνύουν την τοπική ναυτική παράδοση, είναι απόλυτα ακατανόητη η έλλειψη πολιτικής για την ύπαρξη ενός κεντρικού Ναυτικού Μουσείου εθνικού χαρακτήρα που να παρουσιάζει και να αναδεικνύει τη συνολική επίδοση των Ελλήνων στη θάλασσα από την προϊστορία μέχρι σήμερα.

 9. Η παράλειψη γίνεται ακόμη εντονότερη όταν για ποικίλες εκδηλώσεις εκπροσώπησης της χώρας το Υπουργείο απευθύνεται στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος για θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων του.

   

  Τέλος σε σχετική συζήτηση μεταξύ των Προέδρων των Ναυτικών Μουσείων προτάθηκε και συμφωνήθηκε το επόμενο Συνέδριο, το 2016, να διεξαχθεί στο Γαλαξείδι.

   

   

   

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Την 8 -9 -10 Μαΐου 2014 έλαβε χώρα στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και στο Π.Ν.Μ. «Γεώργιος Αβέρωφ» το Θ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των Ναυτικών Μουσείων της χώρας παράλληλα με επιστημονικό συνέδριο που είχε ως ειδική θεματική :

 

«Πλοία Μνημεία της ελληνικής ναυτικής παράδοσης και

Μουσειακή πραγματικότητα»

 

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και το Π.Ν.Μ. «Γεώργιος Αβέρωφ» το δε θέμα της επιστημονικής ημερίδας επελέγη και λόγω της φύσεως του συνδιοργανωτή φορέα.

 

Στο επίσημο δείπνο το βράδυ της Πέμπτης 8ης Μαΐου στο κατάλληλα διαμορφωθέν Ναυτικό Μουσείο χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης εκ μέρους του συνδιοργανωτή φορέα και η Πρόεδρος του ΝΜΕ κα. Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη. Παρέστησαν και τίμησαν με την παρουσία τους το δείπνο ο ΥΦΕΘΑ κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Τραγάκης και οι Βουλευτές Πειραιά κ. Τάσος Νεράτζης και κα. Μαρία Ρεπούση.

 

Το πρωί της Παρασκευής παρέστησαν και χαιρέτησαν την έναρξη των εργασιών  του Συνεδρίου o Υφυπουργός ΕΘ. Α. κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο εκπρόσωπος του ΓΕΝ Υποναύαρχος κ. Νικ. Τσούνης, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χρήστος Πάλλης, ο Βουλευτής Πειραιά κ. Δρίτσας, ο εκπρόσωπος Δημοτικής Κίνησης Πειραιά κ. Π.  Κόκκαλης, η προϊσταμένη ΔΙΝΕΠΟΚ κα. Βιργινία Ματσέλη, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών κ. Νίκος Καβαλιέρος και η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος ICOM κα. Τέτη Χατζηνικολάου.

 

Στην επιστημονική ημερίδα κλήθηκαν και παρουσίασαν εισηγήσεις οι :

 • Γιάννης Δρίνης Δρ. Λαογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

        «Δημόσιες πολιτικές για την προστασία και την ανάδειξη της

      παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής τέχνης. Απολογισμός και προοπτικές»

 • Κώστας Δαμιανίδης Δρ. Ιστορίας της Ναυπηγικής.

  «Πλοία μνημεία. Ζητήματα διάσωσης, συντήρησης και αποκατάστασης»

 • Πάνος Λασκαρίδης Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη.

  «Η ναυτική συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη»

 • Παναγιώτης Τριπόντικας Πλωτάρχης ΠΝ Δ/ντής Π.Ν.Μ. «Αβέρωφ»

  «Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» και μουσειακή πραγματικότητα»

 • Αικατερίνη Χαριτάτου – Δρακοπούλου. Πρόεδρος του Ν.Μ. Αιγαίου.

  «Τα πλοία μουσεία «Θαλής ο Μιλήσιος» και Πέραμα «Ευαγγελίστρια» του Ν.Μ. Αιγαίου»

 • Αθηνά Σπανάκη Υπεύθυνη Ιστορικού Αρχείου Ιωάννη Σ. Λάτση

  «Νεράϊδα ένα πλωτό μουσείο του κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση».

 • Δρ. Αγγελική Σίμωσι Προϊσταμένη Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

  «Τα μουσεία του βυθού – Νέοι στόχοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων».

 • Νίκος Βλαβιανός εκπρόσωπος της Ελλάδος στην European Maritime Heritage. «Η χάρτα της Βαρκελώνης. Η Ευρωπαϊκή εμπειρία και η Ελληνική πραγματικότητα»

 • Νίκος Ρηγινός. «Το Πέραμα ¨Φανερωμένη». Διδάγματα από τη διάσωση και αποκατάσταση ενός πλοίου μνημείου».

   

  Το απόγευμα η συνεδρίαση επαναλήφθηκε στο Π.Ν.Μ. Αβέρωφ και οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στα πλωτά μουσεία «Γ. Αβέρωφ», «Βέλος», ¨Ευγένιος Ευγενίδης», «Θαλής ο Μιλήσιος», «Ευαγγελίστρια», την Τρήρη «Ολυμπιάς» και τη «Νεράϊδα».

   

  Στην απογευματινή συνεδρίαση παρουσιάστηκε από τους παρόντες εκπροσώπους των Ναυτικών Μουσείων το έργο της τετραετίας που είχε μεσολαβήσει από τη διεξαγωγή του Η΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων τον Αύγουστο του 2010.

   

  Έλαβαν το λόγο και παρουσίασαν :

   

 • Ναυτικό Μουσείο Γαλαξειδίου. η κα. Ροδούλα Σταθάκη Επιστημονική Σύμβουλος και η κα. Χρυσαφούλα Τσώνου.

 • Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Ο Πρόεδρος Μανώλης Πετράκης Αρχιπλοίαρχος ΠΝ (εα).

 • Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας. Η Διευθύντρια κα Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου.

 • Ναυτικό Μουσείο Χίου. Κα Άννα Σιταρά Επιμελήτρια.

 • Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου. Ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Τριανταφύλλου και ο κ. Νικόλαος Βλαχόπουλος (τ. Πρόεδρος).

 • ‘Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος». Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης. (ΝΠΙΔ) Ο Γεν. Διευθυντής Υποναύαρχος Λ.Σ. (εα) Σταύρος Μιχαηλίδης

 • Ναυτιλιακό Μουσείο Καρδαμύλων Χίου. Υπεύθυνη κα Φωτεινή Ξυλά-Φαφαλιού

   

  Στην επομένη συνεδρίαση το πρωί του Σαββάτου 10ης Μαΐου συνέχισε η παρουσίαση των πεπραγμένων των Μουσείων ως ακολούθως :

   

 • Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης Περάματος. Πρόεδρος Δρ, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

 • Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών. Υπεύθυνη κα. Ελένη Αχλιόπα.

 • Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου. Υπεύθυνος κ. Ιωάννης Ασπροποταμίτης.

 • Ναυτικό Μουσείο Καβάλας. Μέλος του Δ.Σ. Ελευθέριος Παπαγιαννάκης.

 • Ναυτικό Μουσείο Θήρας. Πρόεδρος κα. Νικολέτα Νομικού

 • Ινστιτούτο Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης. Πρόεδρος κ. Χάρης Τζάλας

  «Οι ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες της ελληνικής αποστολής στην Αλεξάνδρεια»

 • Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου. Εκπρόσωπος κα Ματρώνη Κτιστού και επιστημονικός υπεύθυνος Δρ. Κώστας Δαμιανίδης.

 • Ίδρυμα Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης. Πρόεδρος Αντιναύαρχος ΠΝ (εα) Κυριάκος Κυριακίδης.

 • Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος. Πρόεδρος κα Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη.

   

  Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση από τον κ. Ευάγγελο Κούζιλο, στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο «Ελλάς Λίμπερτυ».

   

  Στις εισηγήσεις της επιστημονικής ημερίδας επισημάνθηκε η κατεπείγουσα ανάγκη διάσωσης τόσο των ξύλινων παραδοσιακών πλοίων – μνημείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, όσο και της άυλης ξυλοναυπηγικής παράδοσης που συρρικνώνεται δραματικά. Συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν με επείγοντα χαρακτήρα είναι οι ακόλουθες:

   

 1. Υποβολή πρότασης εγγραφής της Ξυλοναυπηγικής στον κατάλογο στοιχείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO) που χρειάζονται προστασία και άμεση θεσμική υποστήριξη.

 2. Διάσωση και κυρίως έμπρακτη προστασία των ξύλινων παραδοσιακών πλοίων – μνημείων που υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα.

 3. Προώθηση της δημιουργίας δομών εκπαίδευσης και μαθητείας νέων ξυλοναυπηγών, με στόχο τη διάσωση και ποιοτική βελτίωση της τέχνης.

 4. Δημιουργία μητρώου ξύλινων παραδοσιακών πλοίων με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία και εργαστηρίων, όπου θα εξασκείται η παραδοσιακή ξυλοναυπηγική, με σκοπό την καταγραφή του συνολικού δυναμικού και την ενθάρρυνση ορθών πρακτικών.

 5. Εφαρμογή της Χάρτας της Βαρκελώνης για τη συντήρηση και αποκατάσταση των εν ενεργεία παραδοσιακών σκαφών και εγγραφή της Ελλάδας ως Εθνικού Μέλους στο European Maritime Heritage.

 6. Συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής για τη διάσωση και την υποστήριξη, με κάθε τρόπο, των ξύλινων παραδοσιακών πλοίων – μνημείων και της άυλης ξυλοναυπηγικής παράδοσης. Εντός του μηνός Ιουνίου θα συγκληθεί υπό του ΝΜΕ σύσκεψη για τον καθορισμό των μελών της επιτροπής.

   

  Οι παρουσιάσεις των Ναυτικών Μουσείων συνέτειναν σε ορισμένα συμπεράσματα τα οποία παρατίθενται συνοπτικά :

       

       1.   Η Σύνοδος των Προέδρων των Ναυτικών Μουσείων συμπαρίσταται στο      Ναυτικό Μουσείο Καβάλας και συνηγορεί προς τη Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές με σκοπό την παραχώρηση κατάλληλου χώρου για τη στέγαση του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας.

 1.  Από το Ίδρυμα Άλσους Ναυτικής Παράδοσης προτάθηκε η επίσημη ή έστω και ανεπίσημη συνάντηση των Ναυτικών Μουσείων σε συχνότερα της διετίας χρονικά διαστήματα, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών.

 2.  Τα Ναυτικά Μουσεία δημιουργήθηκαν και εξακολουθούν να συγκροτούνται με ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση ειδικής πολιτικής από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 3.  Τα περιφερειακά Ναυτικά Μουσεία υπέχουν θέση κεντρικών πολιτιστικών φορέων στις κοινωνίες των επαρχιών και με τις ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνουν παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της τοπικής κοινωνικής ζωής.

 4. Σχεδόν όλα τα Ν. Μ. εκτελούν στους χώρους τους εκπαιδευτικά προγράμματα και εθίζουν τη νεολαία της κατώτερης ή μέσης εκπαιδευτικής βαθμίδας στα θέματα της θάλασσας, ενώ παράλληλα καλλιεργούν πνεύμα αγάπης προς το υγρό στοιχείο. Η λειτουργία αυτή σε μια ναυτική χώρα όπως η Ελλάδα θεωρείται απαραίτητη και πολύ ουσιαστική.

 5. Αποτελεί γεγονός αποδεδειγμένο ότι η παρουσία των Ν. Μ. στους διάφορους τόπους αποτελεί πόλο έλξης τουριστικής κίνησης, όπως άλλωστε και οι λοιποί πολιτιστικοί φορείς.

 6. Μόνοι για τις τρεις ανωτέρω λειτουργίες υπ’ αριθ. 4, 5 και 6 θα έπρεπε να ενθαρρύνεται η παρουσία των Ν. Μ. και να δημιουργηθεί πλαίσιο αρχών που να διέπει την ίδρυση και τη λειτουργία τους.

 7. Η εντύπωση που αποκομίζεται από την εν γένει αντιμετώπιση των Ν. Μ. είναι σαν η Πολιτεία να αγνοεί την ύπαρξή τους με στόχο να απεκδύεται των ευθυνών κατεύθυνσης και στήριξής των.

 8. Εάν όμως όλα αυτά συμβαίνουν με τα περιφερειακά Ν. Μ. που αναδεικνύουν την τοπική ναυτική παράδοση, είναι απόλυτα ακατανόητη η έλλειψη πολιτικής για την ύπαρξη ενός κεντρικού Ναυτικού Μουσείου εθνικού χαρακτήρα που να παρουσιάζει και να αναδεικνύει τη συνολική επίδοση των Ελλήνων στη θάλασσα από την προϊστορία μέχρι σήμερα.

 9. Η παράλειψη γίνεται ακόμη εντονότερη όταν για ποικίλες εκδηλώσεις εκπροσώπησης της χώρας το Υπουργείο απευθύνεται στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος για θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων του.

   

  Τέλος σε σχετική συζήτηση μεταξύ των Προέδρων των Ναυτικών Μουσείων προτάθηκε και συμφωνήθηκε το επόμενο Συνέδριο, το 2016, να διεξαχθεί στο Γαλαξείδι.

   

   

   

16 ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης για 16η συνεχή χρονιά πραγματοποίησε την 21 Μαΐου 2014 την καθιερωμένη εκδήλωση «Παιδική Έκφραση και Δημιουργία», η οποία γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών μας Προγραμμάτων. Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα ξεκίνησαν το 1999 και έχουν ως στόχο τους να αποτελέσει το Μουσείο ένα πόλο έλξης για τα παιδιά μεταδίδοντάς τους την πολύ λαμπρή Ιστορία του Τόπου μας και της Ναυτικής μας κληρονομιάς με έναν τρόπο δημιουργικό και ψυχαγωγικό. Για το σχολικό έτος 2013-2014 τα παιδιά που συμμετείχαν στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα ανέρχονται στις 4.000 περίπου, κάτι το οποίο μας τιμά ιδιαίτερα όλους στο Μουσείο στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την Ανακατασκευή ενός ομοιώματος Μινωικού πλοίου η παιδική Εκδήλωση είχε αυτό ως κεντρικό θέμα, οπότε και τα δράσεις που παρουσιάστηκαν ήταν εμπνευσμένες από τον Μινωικό Πολιτισμό. Φέτος, είχαμε την χαρά να έχουμε δίπλα μας πέντε (5) σχολεία του νομού μας τα οποία παρουσίασαν εξαιρετικά δρώμενα εντυπωσιάζοντας όλους τους θεατές. Πιο συγκεκριμένα:
• Μουσικοχορευτικό Δρώμενο, Α' τάξη του 2ου Δημ. Σχ. Χανίων «Μεσ' σ' αυτή τη βάρκα» με τους δασκάλους Ιωάννη Δρακάκη και κα Αγγελική Δούκα
• Μουσικοθεατρικό Δρώμενο- Παντομίμα, 36ο Νηπιαγωγείο Χανίων «Σαν Μινωικό καράβι απ' το κύμα ανίκητο» με την νηπιαγωγό κ. Μαρία Παπουτσάκη
• Θεατρικό Δρώμενο, Γ' τάξη του 6ου Δημ. Σχ. Χανίων «Ταξίδι στη χώρα του Μίνωα» με τους εκπαιδευτικούς: κα. Κλώκου Χρυσούλα, κα Μαρουλάκη Ιωάννα, κα Πανακούλια Ιωάννα, κ. Αϊβαζογλου Ιωάννη, κ. Βαρυπατάκη Νικόλαο και την κα Παγωνάκη Αικατερίνη
• Θεατρικό Δρώμενο, Ε' τάξη του 3ου Δημ. Σχ. Χανίων «Το τρελοβάπορο» με τη θεατρολόγο κα Αθηνά Πρίντζη και τη δασκάλα κα Κογιαννάκη Μαρία
• Θεατρικό Δρώμενο, Α' & Γ' τάξη των Εκπαιδευτηρίων Θεοδωρόπουλου «Ταξιδεύοντας με τους Μινωίτες» με τη θεατρολόγο κα Αρχοντάκη Μαρία, τους δασκάλους κα Σμαράγδη Τσιραντωνάκη, κ. Κουναλάκη Μανώλη και την εικαστικό κα Ερμιόνη Ράμμου.
Επίσης, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφερθούμε στις πολύ αξιόλογες ζωγραφιές με κολάζ με θέμα «Το Μινωικό καράβι» που έκαναν παιδιά από όλο το νομό Χανίων με αφορμή τον διαγωνισμό μας. Ειλικρινά, όλα τα έργα των παιδιών ήταν άριστα και ξεπέρασαν ακόμα και τις δικές μας προσδοκίες, σε έναν διαγωνισμό που είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή. Αρκετά από αυτά τα παιδιά βραβεύτηκαν, ενώ σε όλα τα παιδιά δόθηκαν Αναμνηστικά Διπλώματα συμμετοχής και κονκάρδες για την εξαιρετική τους προσπάθεια.
Τέτοιες εκδηλώσεις βοηθούν να ξεχαστούν για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας και να πάρουμε δυνάμεις από τα παιδιά μας τα οποία έχουν πολλές δυνατότητες μέσα τους και μας κάνουν να κοιτάζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Πολλά συγχαρητήρια στα ίδια τα παιδιά αλλά και στους εκπαιδευτικούς για το έργο που επιτελούν.DSC01089DSC01121DSC01124DSC01130DSC01143

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ Β. ΙΤΑΛΙΑΣ

ΒΕΝΕΤΙΑ 3ΒΕΝΕΤΙΑ 2 

BENETIAΤΕΡΓΕΣΤΗ2ΤΕΡΓΕΣΤΗ 1ΤΕΡΓΕΣΤΗ 3

Επ΄ευκαιρίας εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης αποδέχθηκαν την πρόταση και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που συνδιοργανώθηκαν στην Τεργέστη και στη Βενετία.
Στην Τεργέστη συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, την Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού ενώ τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου Τεργέστης και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Μαρτίου και ώρα 6μ.μ. στην Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης.
Στη Βενετία συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών – Μεταβυζαντινών Σπουδών και τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στη Βενετία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τιμών του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών την Κυριακή 30 Μαρτίου και ώρα 4:30μ.μ.
Στις τόσο τιμητικές αυτές εκδηλώσεις παρουσιάστηκε το δραματοποιημένο Ντοκιμαντέρ “1866” του Φ. Κωνσταντινίδη σε Ιταλική μεταγλώττιση από το Ν. Μ. Κρήτης, στο οποίο διαγράφεται η ιστορική πορεία της Κρήτης από το 1855 μέχρι και την Πολυπόθητη Ενωσή της με την Μητέρα Ελλάδα, καθώς και το Ιστορικό Πόνημα του Χατζημιχάλη Γιάνναρη “η Κρητικοπούλα”.
Η συνδιοργάνωση των δύο αυτών εξαιρετικών εκδηλώσεων στους Ελληνες πατριώτες και εξαιρετικούς Φιλέλληνες των Ιστορικών αυτών πόλεων από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, άνοιξε νέους ορίζοντες διάδοσης των πολιτισμικών δρώμενων του τόπου μας και αναμένεται η συνέχεια συνδιοργάνωσης ανάλογων εκδηλώσεων και σε άλλες ιστορικές πόλεις με έντονο Ελληνικό στοιχείο.
Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε περίτρανα η υπερβολική αγάπη και πάθος για την πατρίδα, για την Ελλάδα μας όλων αυτών που ζουν μακριά της και μεγαλουργούν διαχρονικά Πατριδολάτρες του τόπου μας με έντονη την διατήρηση της Ιστορίας και της γλώσσας.
Η συνδιοργάνωση των λαμπρών αυτών εκδηλώσεων σ’ αυτές τις ιστορικές πόλεις με το έντονο Ιστορικό στοιχείο, με την έντονη παρουσία διαχρονικά των Ελλήνων αποτελεί μέγιστη τιμή για το Μουσείο μας και ανοίγει νέους δρόμους, νέους ορίζοντες διάδοσης της ένδοξης Ιστορίας του τόπου μας.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

αφισα

Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου,

Η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και

Το Ναυτικό  Μουσείο  Κρήτης

την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19:00

στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, παρουσίασαν το βιβλίο

«Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης (1855 - 1935) μια ψυχογραφική προσέγγιση» του Α.Διαμαντή

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον  Ευστ. Ν. Σταθόπουλος Αρχιπλοίαρχος (Ι) Π.Ν. ε.α. Ομοτ. Καθητητής Παν. Κρήτης.

Η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων «Θεοδωρόπουλου» απέδωσαν αποσπάσματα από

το Έπος «Η Κρητικοπούλα» του Χατζημιχάλη Γιάνναρη

με την συνοδεία Κρητικής μουσικής από τους Αδελφούς Παντερμάκη.

Παρουσίαση Εκδήλωσης: κ. Σήφης Μαρκάκης Ειδ. Συνεργάτης Περιφερειακής Ενότητας Χανιών

Τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων «Η Κρητικοπούλα»-«Ναύαρχος Π. Κουντουριώτης»

διατέθηκαν  στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας & Αποκορώνου για την συνέχιση - αποπεράτωση

 του έργου Ξενώνος - Συνοδών - Ασθενών στο Νοσοκομείο Χανίων.

Με την συμμετοχή:   Πολεμικού Ναυτικού —Ναυστάθμου Κρήτης,  Εκπαιδευτηρίων « Θεοδωρόπουλου»

Με την ευγενική φιλοξενία της Πλατσιδάκη Α.Ε. PortoVenezianoHotel  

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

ΔΕΛΤΙO ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ
Σήμερα που η κρίση-ηθική και οικονομική- είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, είναι αναγκαία τα πρότυπα που θα μας εμπνεύσουν, θα μας μεταλαμπαδεύσουν τις αξίες τους και θα μας μετουσιώσουν τον αγώνα τους σε δύναμη και αγωνιστικότητα για μας. Με τιμή και σεβασμό σε όλα αυτά το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εξέδωσε το βιβλίο του κ. Αριστείδη Γ. Διαμαντή με τίτλο: «Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης (1855-1935) μία ψυχογραφική προσέγγιση».
Η Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου, η Περιφέρεια Κρήτης-η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στις 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Ευστ. Ν. Σταθόπουλος Αρχιπλοίαρχος(Ι) Π.Ν. ε.α. Ομοτ. Καθηγητής Παν. Κρήτης και θα συμμετέχει η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων «Θεοδωροπούλου», όπου θα αποδώσει το απόσπασμα από το έπος «Κρητικοπούλα» του Χατζημιχάλη Γιάνναρη. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο κ. Σήφης Μαρκάκης ειδ. Συνεργάτης Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν για την συνέχιση-αποπεράτωση του έργου ξενώνος-ασθενών στο Νοσοκομείο Χανίων.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου1661402 284395635047134 196150421 n

 1622784 284395261713838 685099230 n

ΤΕΡΓΕΣΤΗ & ΒΕΝΕΤΙΑ

ΑΦΙΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΕΡΓΕΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑΣτο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, διάρκειας 60λεπτών, διαγράφεται η ιστορική πορεία της Κρήτης από το 1855 μέχρι και την απελευθέρωση της από το Τουρκικό ζυγό και την Ένωση της με την Ελλάδα, με κύριο άξονα την συγκλονιστική Επανάσταση του 1866 και κεντρικούς χαρακτήρες τον Γενικό αρχηγό Κυδωνίας, Γιάννη Χατζημιχάλη και τον ανιψιό του Αντώνη.
Θα παρουσιαστεί επίσης, από τον Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, κ, Φουρναράκη, το ιστορικό ποίημα «η Κρητικοπούλα» του Χατζημιχάλη Γιάνναρη, από το οποίο και εμπνεύστηκε ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ.

Η εκδήλωση διοργανώνεται επ ευκαιρία του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, την Ελληνική Κοινότητα Τεργέστης, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Γενικού Προξενείου Τεργέστης.

 

Τεργέστη, Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 και ώρα 18.00
Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης
(Riva III Novembre, 7, II piano)

 

Βενετία, Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 και ώρα 14.30
Κεντρική αίθουσα του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών στη Βενετία
(Castello 3412 - Venezia 30122)


Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Εστία Ιταλίας