Έκθεση Μάχη της Κρήτης

Η μάχη της Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο συγκλονιστικά κεφάλαια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς σε αυτή παίζεται η τελευταία πράξη του γερμανοελληνικού πολέμου. Το 1941 η Κρήτη προσθέτει τη δική της σελίδα στο διαρκή αγώνα του ελεύθερου κόσμου εναντίον των δυνάμεων της τυραννίας και του ναζισμού. Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Έλληνες στρατιώτες έδωσαν, μαζί με τον περήφανο Κρητικό λαό , τη μάχη για την Ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Η κατάληψη της Κρήτης θεωρήθηκε αρχικά πολύ δύσκολη και μάλιστα ο Χίτλερ δίσταζε να αναλάβει μία αεροπορική εισβολή στο νησί, η οποία ήταν η μόνη λύση για την κατάκτησή του.


Το πιο αξιοθαύμαστο κομμάτι της ελληνικής άμυνας ήταν ο άοπλος λαός ο οποίος αντιστάθηκε με πείσμα και πολεμά με κάθε μέσο τους εισβολείς. Από την 28η Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου ολοκληρώθηκε η εκκένωση των συμμαχικών στρατευμάτων προς την Αίγυπτο , με αποκορύφωμα τις μοναδικές σε σφοδρότητα, αεροπορικές επιθέσεις κατά των βρετανικών πλοίων, τα πληρώματα των οποίων επέδειξαν γενναιότητα και αυτοθυσία.


«Η Μάχη της Κρήτης παραμένει σύμβολο Αγώνα, Θάρρους, Αυτοθυσίας και Αποφασιστικότητας για την επικράτηση των ιδεωδών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.»