Η Ναυπήγηση

1. Στάδια Ναυπήγησης

Τον Δεκέμβριο του 2002 άρχισε κανονικά η ναυπήγηση του πλοίου σε χώρο των ανατολικών ενετικών νεωρίων του Λιμένα Χανίων. Την τεχνική υποστήριξη της ναυπήγησης, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης ανέθεσε σε τοπικό παραδοσιακό ναυπηγοξυλουργείο. Έτσι την 1η Δεκεμβρίου σε επίσημη εκδήλωση τοποθετήθηκε η τρόπιδα στη ναυπηγική κλίνη. 

 

minoiko1 minoiko2
Εκδήλωση έναρξης Ναυπήγησης Η τρόπιδα(καρίνα), ένα μονοκόμματο κυπαρίσσι 22μ. κυρτώθηκε για να δώσει το απαραίτητο σχήμα στο πλοίο.
minoiko3 minoiko5
Το καράβι χτίστηκε με κυπαρισσένιους ημικορμούς που στήθηκαν δίπλα - δίπλα. Οι κορμοί κόπηκαν διαμήκως και στήθηκαν συμμετρικά σε αντικριστές θέσεις
minoiko6 minoiko5a
Τρυπήθηκαν και περάστηκαν τα σχοινιά για να ραφτούν Οι καραβομαραγκοί δένουν τα σχοινιά στους κορμούς και κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις
minoiko4 minoiko7
Τα σχοινιά σφίχτηκαν με την βοήθεια ξύλινων πείρων Η "σχεδία" δηλαδή οι πλευρές ανασηκώθηκαν στη συνέχεια με παλάγκα
minoiko8 minoiko9
Οι κορμοί δένονται σε πλώρη και πρύμνη. Η "σχεδία" αρχίζει να αποκτά το σχήμα πλοίου. Οι κορμοί δένονται σε πλώρη και πρύμνη. Η "σχεδία" αρχίζει να αποκτά το σχήμα πλοίου.
minoiko10 minoiko11
Μπαίνουν αντιστηρίγματα και γίνονται διορθώσεις για να πάρει το σκαρί του πλοίου την τελική μορφή του. Στη συνέχεια μπαίνει το πλαίσιο "Α". Δύο χοντροί μονοκόμματοι κορμοί οι οποίοι συγκρατούν το περίβλημα του πλοίου και σχηματίζουν το έμβολο της πρύμνης.
minoiko12c minoiko12b
Το σκαρί καλαφατίζεται ξανά και ξανά ώστε το πλοίο να γίνει στεγανό Το κέλυφος του πλοίου ντύνεται με μερικές στρώσεις υφάσματος εμποτισμένες σε μείγμα ρετσινιού και βοδινού λίπους για πλήρη στεγανότητα.
minoiko17 minoiko17a
Το πλοίο βγαίνει από το Νεώριο για την πρώτη δοκιμαστική καθέλκυση επάνω σε ειδικά κατασκευασμένο τρέιλερ. Ένας γερανός το εναποθέτει στο νερό χρησιμοποιώντας τις ειδικές κατασκευασμένες αρτάνες.

 

2. Καθέλκυση

Η επίσημη καθέλκυση του πλοίου έγινε σε λαμπρή τελετή στα Χανιά την 1η Δεκεμβρίου του 2003 παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

teleti-2 Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος παρουσία πλήθους επισήμων. (Στο βάθος το Ενετικό Νεώριο Ναυπηγείο όπου θα δημιουργηθεί και η Μόνιμη έκθεση).
teleti-1 Ο (τότε) Προέδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης Αντιναυάρχος ε.α. Κ. Μανιουδάκης παρουσιάζει το πρόγραμμα και τους στόχους του Ν.Μ.Κ. για την αξιοποίηση του πλοίου.
teleti-3 Εκκλησιαστική τελετή χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Ειρηναίου.
teleti-4 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βαφτίζει το πλοίο "Μινώα" και εύχεται "καλά ταξίδια διαδίδοντας τις Ναυτικές παραδόσεις τις Κρήτης ανα τον κόσμο". Κόβει συμβολικά την κορδέλα της καθέλκυσης (την οποία συγκρατεί ο Διευθυντής του προγράμματος Υποναύαρχος ε.α. Α. Κούρτης).
teleti-5 Έπαρση των σημάτων του πλοίου και της Ελληνικής σημαίας υπό τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις του κόσμου.